Агробізнес проти аграрної науки?
Агробізнес проти аграрної науки?

До редакції AgroPolit.com надійшов лист від прес-служби Національної академії аграрних наук України. В ньому проситься оприлюднити позицію Академії стосовно неправдивої інформації про діяльність НААН, розповсюдженої президентом УКАБ Алексом Ліссітсою. Не стаючи на позицію жодного з  учасників цієї дискусії, подаємо текст блогу без змін.

8 грудня 2016 року президент Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», генеральний  директор агрохолдингу «Індустріальна молочна компанія» Алекс Ліссітса у своєму блозі «Аграрна академія: факти без коментарів» навів низку фактів, які не  відповідають дійсності.  Пропонуємо  порівняти його та наші дані.

1. У мережі Академії на початку 2016 року разом працювало 12,7 тис. працівників. У результаті оптимізації кількість установ скоротилась на 40%, а працівників — у 2,1 раза.  Тож в Академії наразі працює 5,9 тис. наукових співробітників. Звідки Алекс Ліссітса взяв цифру в 20 тисяч працівників?

2. Дивує позиція про кадровий склад НААН. У блозі Ліссітси вказано, загальну кількість академіків — 326 осіб. Але при цьому з поля зору блогера чомусь випала цікава деталь, що на сайті Академії в розділі «Про НААН»  у відповідній рубриці «Члени Академії» деякі прізвища  у чорних рамочках, що  означає - людина померла, але залишилася членом Академії посмертно, бо зробила значний внесок у розвиток науки. Таких осіб 30. Окремі блогери, можуть мати сумнів щодо вагомості внеску цих учених у розвиток аграрної науки, але чи можуть вони  похвалитися таким же потужним доробком з наукових праць та досягнень, як і ці академіки? Зокрема,  академік НААН Амбросов Володимир Якович, (помер у 2014 році), є автором 670 наукових праць, із них 92 особистих і колективних монографій, 87 методик та методичних рекомендацій, 6 підручників, 12 навчальних посібників. Він підготував 4-х докторів та 16-х кандидатів економічних наук. Виступав офіційним опонентом 72 кандидатських і докторських дисертацій.

3. Середній вік членів Академії  — 67 років, а не 71, як зазначає Алекс Ліссітса.

Наймолодшим членом Академії є  35-річний Антон Герілович (35 років) — заступник директора з наукової роботи (Національного наукового центру «Інститут експериментальної і клінічної ветеринарної медицини»), доктор ветеринарних наук, професор, член-кореспондент НААН України. Втім, Алекс Ліссітса стверджує, що наймолодший серед членів Академії -  колишній губернатор  Київщини 43-літній Максим Мельничук, роблячи особливий наголос на політичній складовій його біографії. Навіщо?

Найстаршим членом-кореспондентом НААН дійсно є Олександр Собко (95 років). Але він автор 130 наукових робіт, зокрема 2 монографій, власник двох авторських свідоцтв на винаходи. І він  продовжує  працювати. Людина з  великої літери, без  якої не  відбулася  б  значна частина аграрної науки не лише України. І таких у наших лавах  багато.

4. Підприємства НААН обробляють 411,3 тис. га сільськогосподарських угідь, з них 364,3 тис. га - рілля. В той же час Алекс Ліссітса просто озвучує приблизну цифру – «понад  400 тис. га».  Зрозуміти «понад» можна по-різному — це може бути  і 499 тис. га. До того ж, говорячи про землі у підпорядкуванні НААН, автор блогу — свідомо чи ні (нам не  відомо) — забуває про одну важливу деталь — частина цих земель слугує для проведення наукових досліджень, тобто на них закладаються основи подальшої  продовольчої безпеки України та світу, а не отримують прибутки, як звикли в агробізнесі, який власне  і представляє пан Ліссітса через галузеву асоціацію УКАБ.

5. У підпорядкуванні Академії - 180 дослідних господарств та інших підприємств (не 185), з яких економічно активних — 141. Решта 39на стадії ліквідації, банкрутства  чи  реорганізації.

6. Академія об’єднує 111 дійсних членів (академіків), 113 членів-кореспондентів, 27 почесних і 41 (без росіян, яких у складі Академії налічувалась 21 особа) іноземних членів, тобто всього 292 особи. А не 114 академіків, 121 член-кореспондент, 29 почесних та 62 іноземних члени, як пише автор блогу Ліссітса.

7. Державна підтримка НААН за останні 5 років скоротилася із 523 млн грн до 298 млн грн. Тоді як різні установи Академії у 2015 році сплатили до бюджетів різних рівнів близько 510 млн грн. Тобто на 1 бюджетну гривню  науковці віддають  у бюджет майже дві гривні.

Тож тепер постає логічне запитання: чим продиктована така цікавість Алекса Ліссітси до земель НААН? Можливо, тим, що він очолює одну з найбільших галузевих асоціацій, у складі якої великі холдинги? До речі, Алекс Ліссітса один із небагатьох виступає за відкриття ринку землі, що, у свою чергу, призведе до приватизації земель НААН.

P.s: Так що ж не поділив Алекс Ліссітса з НААН? AgroPolit.com слідкуватиме за цим питанням  та інформуватиме вас! 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...