5 податкових новацій для агросектору у 2017 році
Андрій Журжій, перший заступник голови парламентського комітету з питань податкової та митної політики

Верховна Рада прийняла в цілому законопроекти №5368 та №5132, які вносять зміни до Податкового кодексу України. Вони передбачають зміни у роботі Державної фіскальної служби України (ДФСУ), механізму адміністрування податків та підтримки аграрного сектора.

Що саме?

Прикро зауважити, але деякі надзвичайно важливі зміни в кінцевих редакціях законопроектів прийняті не були.

Так, в першу чергу, не були підтримані норми щодо необхідності передачі баз даних від ДФС до Мінфіну. Cьогодні ДФС збирає інформацію і вона її адмініструє. У ДФС дуже багато маніпуляцій з інформацію та статистикою тому ця норм була надзвичайно важливою.

По-друге, хоча зараз активно обговорюється потреба ліквідувати податкову міліцію, по факту такої ліквідації не відбудеться, адже Кабмін так і не вніс окремий закон. Тому, хоча уряд і задекларував необхідність ліквідації, здійснено це найближчим часом не буде.

Звісно ж, є і позитивні моменти.

Перше: запроваджується один реєстр заяв на відшкодування ПДВ. Як буде відбуватись процес відшкодування? Подаєте декларацію, інформація потрапляє в єдиний реєстр заяв на відшкодування ПДВ. Через тридцять днів Державне Казначейство автоматично бере інформацію з реєстру. У ДФС є тридцять днів на перевірку. Вона може винести податкове повідомлення-рішення (ППР) на спірну суму. ППР зупиняє відшкодування податку, але тільки на цю спірну суму. Тому з Нового року неможлива буде ситуація, коли вам донараховують 1 тис грн «лівого» податку, який ви нібито не сплатити, а через це зупиняють 10 млн грн відшкодування. Ні, норма чітко говорить – ППР і тільки на суму. Якщо все запрацює як прописано в законопроекті, то це має зробити податок менш корупційним.  

Друге: ми прибираємо документ, який називається висновок на відшкодування ПДВ, який надається ДФС і підписується особисто головою ДФС. Цієї речі просто не буде. Нема висновку – нема пропозиції ДФС "прискорити процес відшкодування".

Третє: підтримка агробізнесу. Спеціального режиму ПДВ не буде з 1 січня 2017 року. Однак буде виділено 4 млрд грн на підтримку аграрного сектору. Передбачається, що підтримка надаватиметься підприємствам тваринництва, садівництва, овочівництва та деяким іншим категоріям.

В прийнятій редакції Закону є обмеження, що один сільгосптоваровиробник може отримати не більше 150 мільйонів гривень на рік з урахуванням пов’язаних з ним осіб.

Окрім того, раніше обговорювалося, що в розробленому Кабміном порядку розподілу бюджетної дотації буде встановлено, що одна категорія не може отримати більше 50% державної підтримки. Фактично це застереження стосується тваринництва і курятини, бо там будуть відшкодовуватимуться дуже великі суми, тому необхідно зробити так, щоб одна категорія не забрала 90% всієї дотації. 

Четверте: всі перевірки бізнесу з рівня району піднімуть на рівень обласного центру.

П'яте: зникають зайві функції у «контролерів». Сьогодні ДФС - це дві сотні незалежних юридичних осіб. Для бізнесу це повністю некерована ситуація і відсутність практики системної роботи. Тому важливо не просто скорочення штату ДФС, а і її функцій. Бізнес має менше контактувати з податковою, більше працювати через електронні сервіси. Для цього в Податковий кодекс були внесені зміни щодо порядку підписання документів, адже зараз більшість документів підписується керівником та заступником керівника контролюючого органу. Якщо ж ми просто проведемо централізацію функцій, на місцях не буде кому підписувати документи.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

17 січня 2017
Податковий «розпорядок» бізнесу та українців: порівняльний аналіз за 2015-2017 роки
З 1 січня 2017 року український агробізнес отримав ряд важливих податкових змін. Після тривалих дискусій депутати спільно з урядом ухвалили ряд змін....

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...