Аграрний комітет розглядає питання продовження мораторію (оновлюється)
Аграрний комітет розглядає питання продовження мораторію (оновлюється)

На засіданні аграрного комітету розглядають законопроект №5123-1 про продовження мораторію на продаж сільськогосподарських земель.  

Нагадаємо, що мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення у 2001 році і діє 15 років. У вересні 2016 року президент України Петро Порошенко закликав запустити ринок землі, аби збільшити притік інвестицій в аграрний сектор. 

Метою прийняття Закону України «Про внесення змін до розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України щодо продовження заборони відчуження сільськогосподарських земель» є продовження мораторію на продаж чи іншим способом відчуження земель сільськогосподарського призначення до врегулювання на законодавчому рівні процедури обігу земель сільськогосподарського призначення та розроблення необхідних нормативно-правових актів, але не раніше 1 січня 2018 року.

 

Він відкликав з парламенту свій законопроект про мораторій №4727.

Лідерка Батьківщини Юлія Тимошенко також відкликала на користь спільного законопреокту свій варіант - № 5123. Вона наголосила на одному пункті, який є головною умовю перед відкриттям ринку.

Не можна переходити до ринку землі, доки не створили потужну систем фермерських господарств. Не лише великі компанії мають право отримувати прибуток від українських чорноземів», - заявила вона.

Паралельно вона озвучила ще одну умову, за якої її фракція підтримає земельний компроміс щодо мораторію.

Дуже спокусливо виглядає емфітевзис, який цікавить власників великих компаній. Але ми не можемо продаж землі припинити і залишити ще гірший інструмент - емфітевзис. Дайте відкладемо приватні інтереси у бік і подумаємо, як держав житиме наступні 100 років. Давайте введемо мораторій і на емфітевзис», - підсумувала у своєму виступі Тимошенко.

«У мене дежавю. Ми минулого року так само говорили про чіткі строки прийняття законопроекту «Про обіг земель» та про інші похідні закони. Зазвичай люди двічі на одні граблі не стають, але нам цього разу пропонують стати. Я особисто знову ставати не буду, - підкреслив нардеп Сергій Хлань. - Ми всі вболіваємо за дрібні фермерські господарства. Але саме вони працюють на своїй землі. Продовжуючи мораторій ми захищаємо великого латифундиста, бо в його умовах дуже вигідно орендувати за копійки не знаючи реальної вартості землі і оренди. Тому ми захищаємо їх права і стримуємо розвиток села та фермерства».

Представник «Самопомічі» народний депутат Іван Мірошниченко висловився за компроміс на 1 рік. Але є одне «але».

Наша позиція - протягом 6 місяців - пакет законопроектів, які б вирішували це. Емфітевзис існує і 4,5 млн га під ним. Схеми всі знають. Ми пропонуємо протягом 6 місяців прийняти ряд законопроектів. Перший - з допомогою через емфітевзису запустити фінансування аграріїв. Другий - про фінансову бюджетну підтримку фермерів та сімейних ферм», - наголосив він.

Голова парламентського підкомітету з питань земельних відносин Олег Кулініч натомість каже, що мораторій - це політичне питання.

Адже всі розуміють, що ринок землі має запрацювати лише тоді, коли приймуть закон «Про обіг земель». А його й досі немає», - наголосив він.

Щодо відкриття ринку землі, то більшість депутатів і членів аграрного комітету розуміють, що воно не на часі - немає голосів за підтримку відповідного закону у парламенті.

Сьогодні потрібно займатися програмами для підтримки дрібних виробників. Якщо ці програми будуть системно відбуватися, тоді можна говорити про відкриття ринку землі. Тому ми змушені на 100% приймати політичне рішення (про продовження мораторію на 1 рік. – Ред.), тоді як потрібно було б напрацьовувати законодавство», - підкреслив Кулініч.

Позафракційних нардеп Андрій Вадатурський підтримує свого колегу Хланя.

За останній рік мали б розробити дорожню карту щодо реформи ринку землі. Чому не вимагаємо звіт про причини цього? Я був тоді і зараз проти, щоб ще на рік продовжувати мораторій, бо не даємо нормальний сигнал ринку щодо інвестицій. Ми просто відкладаємо вирішення цього питання. Мене дивує позиція, чому саме сьогодні маємо приймати таке рішення? Я пропоную, щоб відповідальні за провал написання земельної реформи відповіли. Запросити всіх, хто мав відношення і послухати, визначити що потрібно, скільки часу, аби все ж фахово підготуватися до ринку землі. І паралельно запустити пілотний проект, де зможемо запустити ринок землі під виноградниками чи садами, аби потім без болю та крові запустити цей ринок загалом в Україні», - наголосив він.

Нардеп від Опозиційного блоку Денис Омельянович вважає, що прийняття мораторію на рік – «це менше зло з можливих».

Прошу вас не допустити прийняття популістських рішень, які створюють монополію держави з викупу земель сільгосппризначення. На жаль, у залі ми, мабуть будемо вимушені з політичних причин підтримати цей закон, але це буде найменше зло - продовжимо мораторій на 1 рік», - резюмував він.

Аграрний комітет більшістю голосів підтримав компромісний законопроект № 5123-1 про продовження мораторію на продаж землі на 1 рік. За передачу цього документу до зали парламенту проголосували 17 депутатів, лише двоє - проти (Сергій Хлань та Олексій Мушак).

Крім того, на засіданні аграрного комітету прийнято рішення створити робочу групу за участю народних депутатів-членів комітету, науковців, фахівців, представників профільних асоціацій. Вона має розробити дорожню земельну карту (ряд законопроектів).

Це і законопроект "Про обіг землі..", "Про підтримку фермерів", про належну фінансову підтримку сільгосптоваровиробників", - пояснив народний депутат Сергій Лабазюк. 

Тож депутати сьогодні "повеселилися" на засіданні комітету. Так би мовити, в черговий раз підіграли  політичним інтересам лідерів основних партій, які бажають заробити електоральні бали. Звідки таке твердження? Відповідь проста - у перехідних пложеннях Земельного Кодексу України сказано, що мораторій зникає лише ПІСЛЯ ПРИЙНЯТТЯ ЗАКОНУ "ПРО ОБІГ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ЗЕМЕЛЬ"! Цього документу ще й в природі не існує. Є лише його варіанти.  Відтак дуже сумнівно, що він  скоро побачить сесійну залу Ради. Тому питання: кого цього разу намагається розіграти політична еліта? Схоже, що український народ, який як вперше, дивиться цей земельний фарс.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

31 травня 2018
«Без гриму»: деталі, плюси/мінуси та наслідки рішення Європейського суду про скасування земельного мораторію
Відміна мораторію на землю потребує неабияких зусиль з боку влади та простих людей. Пропоную детальний аналіз наслідків цього рішення за ключовими...
30 травня 2018
Земельний «пендель» щастя або Що означає рішення Європейського суду для власників паїв та агроринку
«Без мене мене женили!». Нині в Україні це прислів’я звучить по-новому, але зі старим присмаком. Чому? Європейський суд з прав...
16 травня 2018
Аграрна 30-ка — результати діяльності депутатів аграрного комітету за 7-му та 8-му сесію
Чим займаються депутати аграрного комітету в стінах Ради? AgroPolit.com проаналізував діяльність депутатів за 7-му та 8-му сесію (включно до...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...