Хто отримає додаткові гроші з землі – бюджет, власники паїв чи агрохолдинги?
Наталія Федоришин, експерт з комунікацій засновник Київської школи політтехнологій

Минулого тижня була, вже вдруге, на зустрічі блогерів та аналітиків із першим заступником міністра аграрної політики та продовольства Максимом Мартинюком.

Звичайно, йшлося про земельну реформу. Ви ж пам’ятаєте, що в нас діє мораторій на продаж землі. Сім мільйонів українців не можуть розпоряджатися власним майном. Не можуть утворювати фермерські господарства, бо не здатні взяти кредит на техніку чи засів у банку під заставу землі.

В держави є план щодо запуску ринку землі. Передбачено захисні механізми для власників землі, які зараз не отримують справедливої винагороди за оренду землі. Писала про це тут.

У нинішній ситуації зацікавлені в першу чергу агрохолдинги. Вони, звісно, не є вселенським злом, бо дають експортну виручку, продовжують розвивати аграрний бізнес тощо. Та є одне але. Навіть два. Права мільйонів українців порушено. Ситуація депресивної безвиході в селах, тобто на третині площі держави, консервується. Так, звичайно, не всі у селах хочуть працювати, ставати фермерами і т.д. Але той, хто хоче, – не має можливості. І якщо навколо більшість виїжджає, або спивається, то це впливає на всіх. Тут до ворожки не треба йти і теорії розбитих вікон знати не потрібно.

Якщо ринок землі запуститься, як планувалось, з’явиться малий бізнес у селах. Хтось буде вирощувати малину для йогуртів, хтось – виробляти сири, і це не буде загрожувати великим агрохолдингам. Ніхто з дрібних фермерів не буде конкурувати з ними на їхньому високотехнологічному полі.

Ще трохи про гроші, яких завжди не вистачає. Можу неточно наводити цифри, але близько 900 тис. га землі перебуває у власності держпідприємств. 400 тис. га – у аграрних держпідприємств (колишні колгоспи, радгоспи  тощо) і близько 500 тис. га – в НААН. Із гектару платиться податок в 1% оціночної вартості, що становить близько 290 грн. Комерсанти – 5%. Навіть якщо уявити, що ці 4% не йдуть у кишеню тому, хто розпоряджається цими землями (а контроль наразі такий, що ці землі частенько здаються нелегально в оренду тим же агрохолдингам), а просто недоотримуються бюджетом, то це колосальна сума 290 грн Х 4 Х 900 = 1, 44 млрд грн на рік.

Ще про гроші, популізм і захисників матінки-землі, яку не можна продавати. «Сьогодні вартість оренди за офіційними даними складає 727,6 грн за га на рік. За курсом НБУ – 30$. Середній пай – 4 га. Тобто, за рік селянин отримує менше 3 тисяч гривен. Це пенсія за 2 місяці. Якщо він отримає навіть грабіжницьку ціну землі $1 тис. з 1 га, то це вартість його оренди за 33 роки, отримана відразу. Як бачимо, захисники надійно захистили народ від грошей». 

Звичайно, запустити ринок землі – непросто. Люди не довіряють державі, бояться, що втратять навіть ті копійки, які мають зараз. Але консервування ситуації не принесе додаткових грошей ані в бюджет, ані семи мільйонам наших громадян. Хоча насправді їх уже менше. 15 років тому, коли роздавали землю, 60% з них були пенсіонерами. 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

12 вересня 2017
Михайло Амосов: Холдинги обробляють близько 15% сільськогосподарських земель України
В Україні триває процес укрупнення агробізнесу.  Цього року ринок сколихнула низка потужних  операцій купівлі-продажу компаній....
30 вересня 2016
Гройсман повідомив, коли чекає прийняття бюджету
Уряд розраховує, що Верховна Рада ухвалить закон про Державний бюджет на 2017 рік, відповідно до законодавства, до 1 грудня. Про це заявив...
30 вересня 2016
Соколов: механізму розподілення бюджетних коштів на АПК досі немає
Зараз складно сказати, як будуть розподілятися бюджетні 5,5 млрд грн., виділені на розвиток АПК. Про це у ексклюзивному інтерв'ю AgroPolit.com...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...