Заборона селянину продавати пай ― це кріпосне право?
Віталій Саблук, експерт Незалежного експертного партнерства

Дискусія щодо земельного питання точиться гаряча і всі «гнуть свою лінію». Так, нещодавно новопризначений перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Максим Мартинюк сказав, що продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення ― це фактично повернення до кріпацтва у 21 столітті. Погоджуюсь, за одного АЛЕ:

Тоді умови, за яких він важко працюючи з сім'єю не може заробити на купівлю нового гектару для свого господарства, а жменька швидко збагатівших містян ― може купувати їх тисячами, є взагалі феодалізмом!

Якщо цього не визнавати, то ми виглядатимемо напускно жалісливими щодо селянства, яке не може нам за безцінь виміняти останню сорочку. А якщо і далі так зволікатимемо із необхідними кроками щодо надання йому європейських свобод, коли він сам хоче рівних прав, аби самостійно заробити на нову сорочку, ― то будемо і далі виглядати в їх очах відірваними від життя чиновниками. Тому перед тим, як думати про зняття кріпосних заборон, спочатку потрібно діяти з усунення феодальної нерівності.

Нагадаю, що найбільш спроможним покупцем у всьому розвиненому світі є молодший сусід. Тих 70% орендних договорів, що не реєструються у США письмово, укладаються саме між сусідами, у рамках громади, де вони одне одного знають десятиріччями. Що ж до продажу ― якщо місцеві молодші фермери не в змозі викласти всю суму одразу і бажаючих продати більше, ніж спроможних місцевих купити, де перекіс між обсягом пропозиції і попиту і низькі ціни як наслідок – діють національні установи з іпотеки, пріоритетний викуп місцевими громадами, в Європі ― урядами федеральних земель, інше. Але ніде не говорять про ліберальність щодо ринку землі в ситуації, коли її може скупити лише вузьке коло людей з метою нагромадження капіталу.

Фактів, коли землю "зараз і так купують" у місцевих селян багаті містяни в обхід мораторію, про що масово почала згадувати "експертна молодь", і я можу Вам безліч привести, а от коли купує сусід по вулиці ― майже немає. Яка різниця, чи це прихований феодалізм чи узаконений. Диспропорція в спроможності ― вочевидь. В Европі , навпаки, малий сусід спроможніший окупити новий гектар, чим рант’е зі столиці. Я за якомога швидше відкриття ринку, включення її в економічний оборот. Але не в умовах феодальної нерівності. Спочатку треба прибрати її. Аби була реальна політики сприяння місцевому фермерству і підприємництву, навіть за умов мораторію на продаж ― був би і попит сотень тисяч сільських підприємців на оренду паїв у сусідів по вулиці, відповідно, і високі орендні ставки.

В черговий раз зауважу, що спроможність малих господарств у розвиненому світі досягається: а) нульовими податками для фермерів, які нижче середніх за розміром доходу (при цьому дохід обраховується нормативним методом незалежно від того, веде він бухгалтерію чи ні і який фінрезультат він там намалював), б) більшим обсягом прямої підтримки цим же малим, в) прогресивними шкалами оподаткування непрацюючих засновників (0-50%) і виплат їм дивідендів (типово ― 25% і від чого теж типово звільнені лише працюючі фермери без реєстрації юрособи і якщо не мають іншого роду занять і джерел доходів). Так у Європі. І скільки б незадоволені такою політикою різні Депардье не тікали у феодальні країни – все одно через рік повертаються жити в країни диференційованих податів.

Коли ж люд обкладають податем з першого грошу доходу, а один на всю округу в металі лат чи кузова Фераррі багатій від них звільнений (має пільги) ― це класичний феодалізм. Ця нерівність є головним гальмом і у земельному питанні, і у питання економічної спроможності сільських громад, і у питанні розвитку економіки.

Тому в умовах феодального устрою хоч знімай кріпосне право, хоч не знімай – європейської соціально―орієнтованої економіки і свобод – не буде.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

14 липня 2016
Головне завдання Мінагрополітики сьогодні ― земельна реформа ― Рутицька
Ключовим завданням Міністерства аграрної політики і продовольства України на найближчі декілька місяців є врегулювання питання землі. Про це сьогодні...
20 червня 2016
Держкомзем «по-новому», або Чим земельна реформа Мартинюка відрізняється від попередників
15.06 відбулась зустріч Максима Мартинюка (голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру – колишній Держкомзем) із...
25 травня 2016
Україні потрібна земельна реформа — Мартинюк
Земельний ринок має дати не тільки якийсь рух грошових коштів та земельних ділянок, але й стимулювати розвиток сільських територій. Про це розповів...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...