Розпоряджатися землями повинні люди на місцях, а не чиновники в Києві
Микола Кучер, народний депутат України

Комітетом з питань аграрної політики та земельних відносин роглянув у II читанні законопроект № 4355 від 31 березня 2016 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель".

Оскільки, я, є одним з ініціаторів цього законопроекту, хочу зазначити, що цей документ містить необхідні положення, які дозволять значно посилити громадський контроль на місцях та дозволить ефективно впливати на раціональне використання земель, попереджати випадки зловживань із земельними ресурсами та законодавством.
Я, переконаний, що громади на місцях краще знають, кому надати в оренду певну земельну ділянку, хто її ефективніше використає і заплатить вигіднішу орендну плату та принесе найбільші надходження до місцевого бюджету. А сьогодні земля, яка належить народу роздається чиновниками в Києві ― це не правильно.

Окрім інших питань, законопроект вирішує два важливих питання для управління державними земельними ресурсами - розпорядження землями, а також державного контролю за використанням та охороною земель. Ці питання вже давно стали темою для спекуляції та корупції, тому потрібно, раз і назавжди прийняти рішення щодо розпорядника цими землями на рівні територіальних громад. Крім того, цей законопроект вплине на добровільне об’єднання територіальних громад в регіонах, які зможуть через додаткові надходження до місцевих бюджетів мати кошти на розвиток сільської інфраструктури.

Хочу наголосити, що в цьому законопроекті немає жодного натяку на тотальний продаж землі, оскільки вважаю в таких складних економічних умовах, що перебуває наша держава, взагалі, піднімати це питання є повним безглуздям.

Якщо детально проаналізувати цей законопроект то він передбачає зміну розпорядника землями. Зараз землями за межами населених пунктів розпоряджається Держгеокадастр України, і для цього потрібно звертатися до його обласного управління. Законопроектом №4355 пропонується, щоб розпорядником були сільські, селищні, міські ради. Тому і звертатися потрібно буде тільки до них, на місцях і нікуди не їхати.
Крім того для земель сільськогосподарського призначення, які вже були надані в користування громадянам, вводиться спрощена процедура оформлення. Раніше потрібно було: отримати дозвіл на розробку проекту із землеустрою щодо відведення земельної ділянки, розробити проект із землеустрою, затвердити його та зареєструвати право власності. Після прийняття №4355 все буде значно спрощено. Достатньо лише буде подати заяву про затвердження технічної документації із землеустрою щодо відновлення меж та передачу ділянки у власність.

Крім того, рішення органів місцевого самоврядування щодо надання дозволу на розробку проекту із землеустрою для відведення земельної ділянки разом із бажаним місцем розташування такої ділянки, будуть відображатися в картографічному вигляді в Державному земельному кадастрі.

Як, я вже казав, цей законопроект ще й стимулює процес децентралізації в селах і сприяє об’єднанню громад, оскільки в ньому чітко зазначено - передати сільським, селищним та міським радам право розпоряджатись землями державної власності за межами населених пунктів, а об’єднаним громадам ― можливість, також, оформити ці землі у комунальну власність.

Для цього об’єднані громади повинні будуть встановити та внести до Кадастру зовнішню межу об’єднаної громади і підготувати спеціальну спрощену землевпорядну документацію.

Сільські, селищні та міські ради отримують права контролю із самозахоплення земельних ділянок, невикористання за цільовим призначення, забур’яненням та усього іншого, що впливає на раціональне використання земель.
Важливим є й те, що скасовується дозвіл на зняття родючого шару ґрунту при проведенні будівельних робіт. Замість нього запроваджується лише обов’язкове декларування знаття та переміщення ґрунту.

Щоб усунути спекуляції ще в одному напрямку, встановлюється обмеження розміру земельної ділянки, яка може бути надана в оренду без аукціону для городництва - 60 соток.

Також, продовжується практика з дерегуляції та зменшення різного роду дозвільних документів, що значно впливає на питання усунення бюрократичних пережитків. Тож, законопроектом пропонується визнати агрохімпаспорт землі необов’язковим при її передачі у власність та оренду.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

15 липня 2016
Податковий кодекс від Мінфіну знищує децентралізацію в державі ― Кучер
Запропоновані Мінфіном зміни до Податкового кодексу повністю знищують запущений процес децентралізацію в країні. Про це повідомляє народний депутат...
1 липня 2016
Потрібно внести зміни до законодавчих актів щодо децентралізації ― Ганущак
Потрібно осмислити помилки, які були допущені під час впровадження децентралізації та внести зміни до законів. Про це у ексклюзивному...
30 червня 2016
Децентралізація матиме вирішальне значення для агросектору України ― думка
Система децентралізації матиме вирішальне значення для агросектору України. Про це заявив президент компанії AgroGeneration Джон Шморгун на...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...