Погляд з боку на євроінтеграційну діяльність Владислави Рутицької
Погляд з боку на євроінтеграційну діяльність Владислави Рутицької

Аграрний ринок сколихнула новина про те, що заступник міністра аграрної політики і продовольства України з питань європейської інтеграції Владислава Рутицька йде з посади. Нагадаємо, що вона прийшла в міністерство 17 липня 2014 року і пропрацювала з трьома аграрними міністрами: Ігорем Швайкою, Олексієм Павленком і Тарасом Кутовим. В цей час Україні почала вільно постачати товари з ЄС в рамках ЗВТ, а нещодавно була підписана важлива торговельна угода з Канадою.

Схоже, що аграрний міністр Тарас Кутовий задоволений її роботою. «Дякую пані Владиславі за нашу плідну спільну роботу у розробці плану інтеграції українського АПК до ЄС та в цілому за роботу з підсилення позицій українських виробників на іноземних ринках», - сказав він, коментуючи результати її роботи. За словами Рутицької, одне з основних її досягнень у міністерстві – відкриття 9 нових ринків, дерегуляція, яка дозволила заощадити більше $300 млн бізнесу. «Ефект від відміни тільки одного карантинного сертифікату у портах ― близько двох днів з логістики, а у грошовому еквіваленті економія до 1 млрд грн», ― пояснила вона практичну користь законодавчих змін  питаннях дерегуляції.

Втім, як кажуть, найкраще про роботу кожного свідчить оцінка з боку. AgroPolit.com запитав політиків та експертів міжнародників оцінку діяльності Владислави рутицької на посаді замміністра з питань європейської інтеграції.

Коментарі:

Ян Томбінський, польський дипломат, голова представництва Європейського Союзу в Україні:

Владислава Рутицька, по-перше, - це людина, яка зайшла на цю позицію в міністерство з конкурсу. Це зовсім нова культура підбору людей, які брали на себе відповідальність за цей європейський напрямок руху України. Це вперше у нас з’явилися міністри-партнери, які не прийшли в уряд завдяки партійним спискам, але як експерти і розуміли, як працювати.

З міністерством аграрної політики та продовольства нам вдалося найшвидше випрацювати і комплексну стратегію про реформування агросектору, і як інституційно змінити міністерство, адаптувати його структуру до нових завдань, пов’язаних з інтеграцією України до європейських структур. І в тих зусиллях вона стала нашим головним партнером. Тому наша оцінка діяльності Владислави Рутицької дуже висока.

Ігор Гужва, експерт у сфері міжнародної торгівлі Центру розвитку ринкової економіки:

Владислава Рутицька справляє враження, оскільки вона – людина досвідчена, фахова і порядна.

Під час її роботи вживалося багато важливих заходів. Але про системні зміни зараз говорити не можна, бо ще немає самої системи. А вона з’являється тоді, коли є політична воля в країні. Щоправда, в тому напрямку, за який вона відповідає, її діяльність можна оцінити позитивно. Вона могла б продовжувати свою роботу.

За півтора роки можна виокремити певні елементи реформування, спрощення отримання дозвільних документів. Вона не брала участі у переговорах по ЗВТ з ЄС, вона прийшла, коли ми готувалися до набрання чинності угоди. На цьому шляху, все що від неї залежало, зробила: провела роботу з бізнесом, надавала організаційну і змістовну підтримку про те, щоб поінформувати як виходити на ринки ЄС, як користуватися угодою. Вона європейську інтеграцію розглядала не лише з позиції Україна – ЄС, але так само брала участь в заходах Україна – РФ, Україна – Туреччина та з іншими країнами. Це важливо, бо коли говоримо про європейську інтеграцію, то маємо розуміти, що це перерозподіл руху ресурсів: ми втратили ринок РФ, то це перекладається на плечі тих, хто займається європейською інтеграцією.

Андрій Новак, економіст:

Вона нічого не вирішує, це простий виконавець волі міністра. Справа в тому, що в нашій структурі Кабінету міністрів навіть міністри не ведуть політику в тій сфері, за яку вони відповідають. Вони – виконавці волі прем’єр-міністра, а він – виконавець волі Президента. Це така українська традиція. Втім те, що могла зробити, - позитивно.

Аграрний сектор, особливо в кризові роки, - рятівне коло економіки, який не дає їй піти на дно. Це не є заслуга міністра, скоріше, навпаки, всупереч постійному тиску, як податковому так і адміністративному, вони не тільки виживають, але й примудряються розвиватися. Міністерство мінімально сприяє відносному благополуччю аграрного сектору. Єдине, що може зробити міністерство – впливати через державні закупівлі та залишки державних підприємств.

Олександр Ярощук, для AgroPolit.com

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

4 лютого 2020
Євроінтеграція – загальмувати чи прискорити: вплив на аграрний ринок подальшого торговельного зближення з ЄС
Час пригальмувати інтеграцію українського законодавства у європейське та опиратися передусім на власні економічні інтереси у співпраці з ЄС. Такий...
14 липня 2016
Головне завдання Мінагрополітики сьогодні ― земельна реформа ― Рутицька
Ключовим завданням Міністерства аграрної політики і продовольства України на найближчі декілька місяців є врегулювання питання землі. Про це сьогодні...
13 липня 2016
Рутицька підвела підсумки і розказала про свої плани ― офіційно
Заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Владислава Рутицька розповіла про свої досягнення...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...