«Підводні камені» Зони вільної торгівлі з Канадою
Тарас Качка, співавтор договору про Зону вільної торгівлі із ЄС

Сьогодні після тривалих перемовин Україна і Канада підпишуть угоду про Зону вільної торгівлі. Що це дасть аграріям?

Негайне звільнення від мит 99,9 відсотків товарів. Без перехідних періодів, квот і додаткових умов (окрім правил походження, технічного регулювання і санітарних вимог, але це стандартні пункти в будь-якій торгівлі). Це дуже добре.

Разом із тим винятки теж суворі. Повністю вилученими з режиму вільної торгівлі виявились три широкі групи товарів ― м'ясо птиці, яйця і молочні продукти. Щодо них Канада нам не дає жодних преференцій (ані у вигляді зменшеного мита, ані у вигляді тарифної квоти). При цьому під винятки потрапили усі можливі товари з молоком (сири і морозиво, наприклад), які ЄС для нас повністю відкрив.

Для Канади ці три групи товарів чутливі, оскільки торгівля ними суворо регулюється на національному рівні. Тому це винятки за які Канада б'ється з усіма, з ким веде переговори про вільну торгівлю. У найновіший угоді між Канадою і ЄС ці категорії товарів теж вилучені, але все ж для ЄС Канада дає додаткову квоту на сири. Тобто додаткова лібералізація можлива. Очевидно можлива вона і для України.

Питання що важливіше ― негайне зняття мит на 99,9 відсотків товарів і угода підписана вже, чи довгі перехідні періоди, але наявність преференцій для м'яса птиці і молока ― в площині політичних рішень, які приймає уряд.

Що ще є і чого немає в НАФТА. Немає розділу про захист інвестицій (в угоді між ЄС і Канадою цей розділ привертає найбільше уваги), але це нормально з огляду на наявність окремої класичної угоди про взаємний захист інвестицій.

Дуже дивно, що в угоді повністю відсутній розділ щодо лібералізації послуг. Україна є досить активним експортером послуг, має відкритий внутрішній ринок і тому це природній інтерес ― боротися за лібералізацію ринку послуг.

Важливо звернути увагу на розділи щодо довкілля і праці. Регулювання цих питань не є новим для України - в угоді з ЄС є розділ про торгівлю і сталий розвиток, який регулює ті ж питання. Але є суттєва відмінність. В угоді з Канадою за основу взято відповідні угоди, що існують в контексті НАФТА, і які передбачають жорсткіший механізм врегулювання спорів, аж до фінансової відповідальності сторін. Оскільки український уряд має досить слабку спроможність у цій сфері, можливо варто було боротися за м'якій формат гарантій (принаймні на зразок того, що є в угоді з ЄС).

Є розділ щодо доступу на ринок державних закупівель - важливе доповнення до доступу в рамках відповідної угоди СОТ і аналогічного розділу в угоді з ЄС.

Так чи інакше, ця угода дає достатньо преференцій для українських товарів. Але відкритих питань збирається ще на одну угоду.

Тарас Качка, співавтор договору про Зону вільної торгівлі із ЄС

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

10 липня 2016
У МЕРТ анонсували підписання ЗВТ з Канадою ― прес-служба
Угода про зону вільної торгівлі між Україною та Канадою буде підписана завтра, 11 липня. Про це повідомляє прес-служба Міністерства економічного...
5 липня 2016
Бізнес не отримав переваг від ЗВТ з Канадою ― експерт
Угода про ЗВТ з Канадою не пропонує бізнесу суттєвих переваг. Про це повідомив експерт з питань міжнародної торгівлі Ігор Гужва, в ексклюзивному...
21 червня 2016
Україна та Канада готуються підписати угоду про ЗВТ ― прес-служба
Через три тижні Україна та Канада планують підписати угоду про зону вільної торгівлі. Про це повідомляє прес-служба Мінекономрозвитку України. Саме...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...