Нацбанк назвав основні ризики для української економіки
Нацбанк назвав основні ризики для української економіки

Основними ризиками для прогнозованого розвитку української економіки в Національному банку України вважають відсутність прогресу у проведенні реформ, необхідних для співпраці з МВФ, приведення цін на газ для населення до ринкового рівня, трудову міграцію, а також низку чинників, пов'язаних з розвитком світової економіки. Про це йдеться у липневому «Інфляційному звіті» НБУ на сайті регулятора.

Нагадаємо, що названо країни, звідки у 2010-2017 роках Україна отримала $7,9 млрд прямих інвестицій.

Повідомляється, що основним ризиком Національний банк вважає відсутність прогресу в проведенні структурних реформ, необхідних для збереження макрофінансової стабільності, та продовження чинної програми з МВФ.

Як пояснили в Нацбанку, подальше зволікання із реалізацією умов програми співпраці з МВФ зменшує ймовірність отримання фінансування, передбаченого програмою.

Це все більше звужує вікно можливостей у залученні боргових ресурсів на міжнародних ринках капіталу, необхідних для здійснення пікових виплат за державним боргом. Відтак, недоотримання запланованих надходжень загострює проблеми фінансування бюджетних витрат, а також погіршує девальваційні та інфляційні очікування, на яких також позначиться традиційне посилення невизначеності в передвиборчий період, — наголошує регулятор.

Також зазначається, що суттєва невизначеність для інфляційного розвитку пов’язана з приведенням цін на природний газ для населення до ринкового рівня.

Відтермінування такого рішення як і зміна принципів розрахунку імпортного паритету ціни може суттєво відхиляти траєкторію інфляції від базового сценарію за рахунок адміністративно-регульованих тарифів, — додали в НБУ.

Крім того, одним з основних ризиків базового сценарію є процеси трудової міграції.

Продовження відпливу робочої сили з України високими темпами створюватиме подальше підвищення диспропорцій між попитом та пропозицією на ринку праці, що супроводжуватиметься зростанням заробітних плат та відповідно інфляції разом зі зниженням потенціалу економіки, — зауважили в НБУ.

На додачу, у зовнішньому середовищі є значна ймовірність перегріву глобальної економіки та поступовий перехід у фазу спаду.

Серед інших можливих причин рецесії поширюються ризики широкомасштабних торгових війн, реалізація яких призведе до уповільнення світової торгівлі та виникнення проблем у фінансовій системі Китаю.

Це у свою чергу може призвести до падіння цін на світових товарних ринках, зменшення обсягів українського експорту та валютних надходжень з відповідною корекцією обмінного курсу гривні, — пояснили в Нацбанку.

Також посилюються ризики відпливу капіталу з країн, що розвиваються. Одним з тригерів таких подій може бути надто швидкий перехід центральних банків провідних країн до більш жорсткої монетарної політики.

Зазначене може спричинити відплив капіталу з країн, ринки яких розвиваються, у тому числі України, — вважають у НБУ.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

24 травня 2018
До кінця року Україна може отримати $3,3 млрд – НБУ
У Національному банку прогнозують, що Україна до кінця року може отримати близько $2 млрд від МВФ, $0,8 млрд від Світового банку та $0,5 млрд від ЄС....
24 травня 2018
Найближчий час – вирішальний для ухвалення рішень, необхідних для продовження співпраці з МВФ, – НБУ
Національний банк України (НБУ) наголосив на важливості прийняття владою країни найближчим часом рішень, необхідних для продовження співпраці з...
24 квітня 2018
До кінця 2020 року інфляція в Україні знизиться до 5%, — НБУ
У Національному банку (НБУ) прогнозують, що до кінця 2020 року інфляція в Україні знизиться до 5%. Про це повідомив заступник голови регулятора...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...