Аграрії просять уряд повернути сульфат амонію
Аграрії просять уряд повернути сульфат амонію

«Всеукраїнська аграрний форум» (ВАФ) звернувся до прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана з проханням розглянути можливість внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 20.12.2017 року № 1022, а саме — виключити з п. 3 товарної позиції 3102 21 00 00 сульфат амонію. Про це йдеться в повідомленні УКАБ.

Звернення підтримали організації-члени ВАФ: «Аграрний Союз України», «Всеукраїнська аграрна рада», Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад, «Українська аграрна конфедерація», асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» та Союз хіміків України.

Згідно з розрахунками, вже цієї весни українські аграрії ризикують зіткнутися з критичним зростанням дефіциту сірковмісних добрив, потреба в яких оцінюється у 360—400 тис. т щорічно, пояснили представники асоціацій.

Протягом 2017 року вітчизняними хімічними підприємствами вироблено близько 130 тис. т сірковмісних добрив, утричі менше від потреби. На 2018 р. українськими підприємствами заплановано провести 220—240 тис. т азотно-сірчаного добрива гранульованого (АСУГ), сировиною для якого є сульфат амонію кристалічний капролактановий, додали у САФ.

Основним постачальником сульфату амонію в Україні був «Гродноазот» (Білорусь), але після запуску аналогічного виробництва на «БелАгроФерт» (м. Гродно) вся білоруська сировина переробляється на місці. У зв'язку з чим постачання цього продукту до України припинені», — йдеться у зверненні.

В Україні зазначена сировину відсутня, тому що установка випуску сульфату амонію на черкаському ВАТ «Азот» (у складі виробництва капролактаму) не працює близько 5 років. Санітарна установка з виробництва сульфату амонію на ВАТ «Сумихімпром» є малопотужною і не покриває потребу вітчизняних підприємств.

Ситуація загострилася із прийняттям постанови Кабінету Міністрів України від 20.12.2017 року №1022, згідно з яким із 01.03.2018 р. забороняється ввезення на митну територію України, зокрема сульфату амонію російського походження, котрий на сьогодні є єдиним доступним джерелом постачання сировини для виготовлення сірковмісних азотних добрив», — додали в асоціації.

Таким чином, реалізація положень цієї постанови в частині зазначеної товарної позиції, на думку профільних асоціацій, призведе до зупинки українських заводів, вивільненню сотень працівників або додаткового стресу на ринок праці та соціальні страхові фонди. Сума недоотриманих державою податків і зборів тільки від групи компаній «УкрТехноФос» за 10 місяців п. р. складе близько 38,9 млн грн, із них: податку на прибуток — 10,8 млн грн, податку на додану вартість — 21,0 млн грн, податку з доходів фізичних осіб, єдиного соціального внеску та військового збору — 7,1 млн грн, пояснили у ВАФ.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

5 січня 2018
Китай припинив виробництво азотних добрив
На початку грудня 2017 року всі виробники хімічних добрив, котрі споживають природний газ, у деяких північних провінціях Китаю припинили виробництво,...
26 грудня 2017
Україна заборонила ввезення з Росії двох видів добрив
Кабінет Міністрів включив до переліку російських товарів, ввіз яких заборонений в Україну, ще два види добрив. Про це повідомляє Мінпром. Зокрема,...
12 грудня 2017
Українські аграрії повністю забезпечені міндобривами
Для проведення осінніх польових робіт українські фермери на 110 % забезпечені міндобривами. Про це повідомляє Інститут охорони ґрунтів...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...