Депутати визначилися зі шляхом розвитку земельної децентралізації
Депутати визначилися зі шляхом розвитку земельної децентралізації

Земельна децентралізація в Україна відбуватиметься за депутатським сценарієм, який передає землі за межами населених пунктів всім громадам. Такий варіант законопроекту підтримав аграрний комітет на останньому засіданні. Депутати обирали з двох варіантів: урядовий та їхній варіант №7118-1, повідомляє AgroPolit.com у матеріалі Між «Сціллою» та «Харібдою». Як у Раді продавлювали ліберальну земельну децентралізацію».

«Віце-прем’єр-міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко активно наполягав на тому, щоб парламент зробив базовим законопроектом саме урядовий. Начинка документу проста: він передає радам лише об’єднаних громад функції розпорядження землями державної власності за межами населених пунктів (окрім земельних ділянок під державними об’єктами), а також — зміни цільового призначення земельних ділянок приватної власності. Важливо, що вказані земельні ділянки у комунальну власність не передаються. При цьому в нім лишалася лазівка про можливу передачу у комунальну власність, але (тут увага) виключно за розпорядженням голови відповідної ОДА (в найкращих традиціях радянської практики), Подальші коментарі — зайві», — пише видання.

Натомість щодо депутатського законопроекту Зубко висловлювався несхвально: він містить неоднозначні норми, які ускладнять процес голосування.

А це взагалі не те, що прем’єр Володимир Гройсман обіцяв на зорі запуску децентралізації: у застопореному парламентом законопроекті землі за межами населених пунктів мали отримати всі (!) органи місцевої влади. Але саме через революційність цього законопроекту (читай, у такому разі зникають всі «годівниці» для «верхів» на темі землі, бо вона спуститься до «низів») його й поставили на мертву паузу. Думаючі депутати («батьки» земдецентралізації), щоби хоч якось зберегти обличчя перед громадами (там люди думають, хоч як би вважали у владі), зареєстрували більш-менш компромісний законопроект, який врятував частину норм одіозного. Так народився альтернативний №7118-1. Однак і цей документ дозволяє передавати землі лише об'єднаним громадам. Хоча його наповнення значно ширше, аніж урядового. AgroPolit.com пропонує ознайомитися із тим, як розгорталася дискусія навколо розгляду двох документів, та що вплинуло на остаточне рішення комітету», — пише AgroPolit.com.

Тепер підтриманий депутатами законопроект передадуть до сесійної зали і Рада буде голосувати.

На думку народного депутата, голови аграрного парламентського підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу, інновацій та з питань базових галузей в агропромисловому комплексі Валентина Дідича,таке рішення було очевидним.

Наше завдання — посприяти тому, щоб в Україні виростали справжні господарі, а умови господарювання були максимально чесними та сприятливими. Депутатський законопроект не запроваджує насильницьку земельну «колективізацію», на відміну від урядового. Він дає змогу територіальним громадам бути господарями на своїй території, незалежно від того, об’єднана вона чи ні. Прийняття рішення щодо тієї чи іншої території не будуть обмежуватися результатом засідання. Вони виноситимуться на розгляд територіальних громад, будуть практикуватися громадські слухання, впроваджуватиметься державний контроль за дотриманням законодавства у земельних питаннях. Депутатський законопроект підтримали майже всі члени аграрного комітету. Можливо, як було сказано авторами урядового документу, він і справді складний, але продуманий і серйозний», — пояснив він у коментарі AgroPolit.com.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

14 грудня 2017
Державні гектари перекроять – президентський варіант земельної децентралізації
Уряд і Президент ділять державну землю. Нарешті після тривалих дебатів від слів перейшли до справи. Після  прийняття бюджету на 2018 рік у Раді...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...