14 вересня 2024, 12:05, Торгівля

Нібулон не хоче приватизувати Білгород-Дністровський порт

Зернотрейдингова та суднобудівна компанія «Нібулон» не планує брати участь в аукціоні з приватизації Білгород-Дністровського морського порту, яка відбудеться 16 вересня зі стартовою ціною активу в 89 млн грн. Про це повідомляє Delo.ua.

В «Нібулоні» уточнюють, що компанія не братиме участь в приватизаційному аукціоні 16 вересня, оскільки більше не розглядає покупку цього активу.

Приватизацією Білгород-Дністровського порту цікавляться ТОВ «МСП Ніка-Тера» Дмитра Фірташа та олієекстракційний  завод «Потоки» Вадима Єрмолаєва. Аукціон стане десятою спробою продати Білгород-Дністровський порт у рамках малої приватизації.

Причини невдалих спроб приватизації Білгород-Дністровського порту:

  • Порт має заборгованість у 121 млн грн, в тому числі перед бюджетом та по зарплатні працівникам. Вимога погасити цю заборгованість як умову продажу відлякує потенційних інвесторів, оскільки це збільшує фінансові ризики та витрати на придбання активу;
  • Міст через Дністровський лиман пошкоджений через військові дії, що унеможливлює суднозахід в акваторію порту. Відсутність днопоглиблювальних робіт обмежує тоннажність суден, які можуть заходити в порт, що робить його менш привабливим для великих агрохолдингів, які експортують продукцію до Азії.

Як писав AgroPolit.com, в Україні знайшли можливість для 15% економії на експорті зерна. Також експерти розповіли, що буде з цінами на сушіння кукурудзи.

в