8 вересня 2024, 09:07, Земля

Аграріям в Україні передали більше 150 тис. га розмінованих земель

Понад 150 тис. га ріллі, обстеженої, очищеної чи розмінованої саперами з початку року, вже використовується аграріями. Про це повідомила перша віцепрем’єр-міністерка України – міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Очищення та повернення в експлуатацію цінних сільгоспземель – одне з ключових завдань уряду для посилення продовольчої безпеки у світі. В Україні працює 51 сертифікований оператор, а для прискорення очищення земель Уряд компенсує аграріям витрати на розмінування.

Україна й надалі залишається одним з гарантів продовольчої безпеки у світі, завдяки тому, що змогла відновити шляхи постачання українського продовольства через порти Великої Одеси.

В сезоні 2023/2024 року Україна:

  • експортувала в цілому 69,86 млн т зернових, насіння олійних культур та олій;
  • постачала сільгосппродукцію до 39 країн Африки;
  • збільшила експорт з портів в сотні разів в порівнянні з вереснем 2023 року і за перше півріччя 2024 року порти Одеса, Південний та Чорноморськ перевалили 47,2 млн т вантажів.

Маємо вже 137 заявок на компенсацію розмінування земель загальною площею в понад 17 тис. га. У жовтні у Швейцарії відбудеться конференція з розмінування і ми очікуємо на подальшу підтримку партнерами наших зусиль», – зазначила Свириденко.

Як писав AgroPolit.com, аграріям обіцяють компенсувати 100% вартості розмінування земель. Також в Україні аграрії можуть отримати компенсацію 11 тисяч позицій агротехніки.

в