4 липня 2024, 08:30, Фінанси

Що буде з хлібом: в Україні пшеничне борошно подорожчало но 2000 грн за т

З початку червня в Україні зберігається підвищувальна цінова динаміка на ринку пшеничного борошна і лише за перший місяць літа ціни зросли більш ніж на 2000 грн/т. Про це повідомляє ІА «АПК-Інформ».

З початку червня ціни на борошно вищого ґатунку зросли на 2000-2500 грн/т і станом на 2 липня фіксуються переважно в межах 12500-14200 грн/т. За даними аналітиків, підтримку цінам продовжує надавати недостатньо активне надходження пропозицій борошна через стримування продажу виробниками та скорочення пропозицій на ринку внаслідок зупинки більшості переробних підприємств на профілактичний ремонт перед початком нового сезону.

На подальше зростання цін вплинули складнощі з закупівлею якісної сировини для переробки через обмежену кількість пропозицій на ринку. Президент «Всеукраїнської асоціації пекарів» Юрій Дученко спрогнозував подорожчання хліба найближчими місяцями на 30%. Серед причин: відключення світла, нестача зерна і мобілізація.

Борошномели на сьогодні вже не можуть знайти зерна, щоб сформувати помольні партії. Саме борошно піднялося також у ціні на 25-30%», — наголосив Дученко, зауваживши, що до всього цього ще й додалась криза платежів за вже поставлену хлібобулочну продукцію в торгівлю і на ЗСУ.

Як писав AgroPolit.com, стало відомо, що відбувається на польському кордоні. Також в Польщі можуть запровадити державний збір на торгівлю українським зерном.

в