1 липня 2024, 16:01, Інвестиції

Допомога українському експорту: Туреччина, Румунія та Болгарія почали розміновувати Чорне море

Туреччина, Румунія та Болгарія розпочали спільні протимінні операції у Чорному морі, щоб підвищити безпеку судноплавства, зокрема експорту українського зерна. Про це повідомляє Bloomberg .

Ініціатива під керівництвом Стамбула, перша велика спільна акція чорноморських держав після початку повномасштабної війни рф проти України в лютому 2022 року, спрямована на знешкодження мін, що дрейфують у певні райони Чорного моря внаслідок війни.

рф та Україна є ключовими виробниками зерна, і війна поставила під загрозу безпечне проходження вантажів. Україна запустила власний Чорноморський експортний маршрут минулого року після зриву зернової угоди, сторонами якої були рф, Туреччина та ООН. Це успішно збільшило експорт і допомогло економіці розвиватися швидше, ніж прогнозувалося, але цей шлях залишається ризикованим.

Минулого року російський ракетний удар поблизу ключового українського порту Одеса вразив комерційний корабель. Від цього загинула людина та ще кілька отримали поранення. Корабель, орендований сільськогосподарським гігантом Cargill Inc., також постраждав від вибуху під час виходу з українського порту в Чорному морі в листопаді.

У березні Україна заявила, що експорт з її чорноморських портів майже повернувся до довоєнних обсягів. Проте порти навколо Одеси стикаються з частими атаками з боку рф. З моменту відкриття морського коридору в серпні 2023 року Україна експортувала 37,4 млн т аграрної продукції з Одеси, Чорноморська та Південного.

Туреччина, Румунія та Болгарія є членами НАТО. Проте їхні морські сили перебувають поза межами НАТО, зокрема, щоб уникнути ескалації напруженості з рф. Слід зазначити, що у травні 2024 року ЄС остаточно схвалив продовження торговельного безвізу для України до червня наступного року.

Як писав AgroPolit.comекстремальна погода в Чорноморському регіоні може знищити урожай. Також транспортний безвіз між Україною та ЄС містить сім нововведень.

в