27 червня 2024, 16:08, Харчова безпека

росія може влаштувати продовольчу диверсію на ринку пшениці

рф може використати продовольство, як зброю і вдатися до продовольчої диверсії на світовому ринку пшениці. Про це заявив народний депутат України, заступник голови комітету парламенту з питань аграрної та земельної політики Степан Чернявський в блозі на AgroPolit.com.

«Від наших міжнародних партнерів прозвучали і певні перестороги щодо «сплячих» факторів, які можуть негативно вдарити по доступу до запасів окремих частин глобального продовольства. Так, світові гравці відзначають суттєвий ризик використання росією свого агропродовольства як глобальної зброї. Існує велика імовірність того, що росія може провести будь-яку пшеничну інтервенцію на міжнародному ринку і: або обвалити його, або навпаки – суттєво підвищити ціни на пшеницю. Це як мавпа  з гранатою: ніхто не знає, чого від неї чекати. З цим щось треба робити», – зазначив Степан Чернявський

Депутат повідомив, що зараз рф забезпечує 25% світового  ринку пшениці. За його словами, росіяни накопичили значні перехідні залишки пшениці, завдяки яким країна – агресор може влаштувати диверсію. Степан Чернявський додав, що зараз відповідні продовольчі ресурси «замкнуті» в країні.

Заступник голови комітету парламенту з питань аграрної та земельної політики впевнений, що Україна спроможна забезпечити глобальну продовольчу безпеку, незважаючи на провокації рф. Степан Чернявський розповів, що мають зробити держави – партнери України, щоб зберегти цілим агропромисловий комплекс України і вона продовжувала годувати світ.

Серед основних заходів депутат назвав повну заборону на імпорт російського продовольства до європейських країн, та страхування воєнних ризиків для України. Детальніше про інші рішення, запропоновані експертом, читайте в блозі: «Як Україні зберегти свій АПК та нагодувати світ?».

Як писав AgroPolit.com, в Україні аграрії будуть судитися з УЗ через монополію. Також у Варшаві підписали декларацію щодо заборони російської агропродукції.

в