27 червня 2024, 08:33, Держпідтримка

Аграрії отримали 18 млн грн компенсації за агротехніку

Протягом червня аграріям нарахували за травень компенсації за придбану українську агротехніку – сума сягає 18,6 мільйонів гривень. Про це повідомила перший віце-прем'єр-міністер України – міністр економіки Юлія Свириденко.

Вона зазначила, що аграрії активно користуються державною підтримкою, яка повертає 25% вартості за придбану сільгосптехніку від українських виробників. За її словами, у травні на компенсацію вже подалося 93 агропідприємства та фермерських господарств.

Найбільше заявок на компенсацію за придбану сільськогосподарську техніку та обладнання за звітний період подали у:

  • Черкаській – 13 (за 15 одиниць),
  • Полтавській – 21 (за 34 одиниць),
  • Тернопільській – 7 (за 7 одиниць),
  • Дніпропетровській – 6 (за 6 одиниць),
  • Житомирській – 5 (за 8 одиниць),
  • Кіровоградській – 5 (за 8 одиниць),
  • Сумській областях – 5 (за 7 одиниць).

Загалом за два місяці дії програми сільгосппідприємства придбали 130 одиниць техніки та обладнання українського виробництва на суму 90,4 млн грн. З 25 червня Українські аграрії можуть подати заявки на отримання субсидій для оброблення землі та утримання тварин через Державний аграрний реєстр.

Субсидії передбачають допомогу у розмірі 4 тисяч гривень на 1 гектар оброблюваних угідь сільгосппризначення та виплати для утримання корів, кіз та овець. Допомогу можуть отримати аграрії, які мають у власності до 120 гектарів земель або від 3 до 100 корів, кіз, овець. Заявки на спеціальні бюджетні дотації для утримання тварин прийматимуться, починаючи з 27 червня.

Ми сподіваємось, що завдяки відновленню цієї бюджетної програми, аграрії зможуть оновити свій парк техніки, а українське машинобудування отримає поштовх для розвитку, через стимулювання попиту на продукцію українських виробників», – зазначила Юлія Свириденко.

Як писав AgroPolit.com, в Україні назвали три умови для економічного бронювання працівників. Також через повну блокаду кордону з Польщею Україна втратить 7,7 млрд грн.

в