25 червня 2024, 16:07, Торгівля

В Україні аграрії будуть судитися з УЗ через монополію

Український клуб аграрного бізнесу подав позов до Господарського суду міста Києва про перегляд рішення Антимонопольного комітету України у справі УЗ з приводу зловживання монопольним становищем на ринку вантажоперевезень. Про це повідомляє УКАБ.

31 квітня 2023 року в АМКУ розпочали розгляд заяви порушення Укрзалізницею закону про економічну конкуренцію у 2022 — 2023 роках на ринку перевезення вантажів залізничним транспортом та надання в користування зерновозів.

Мова йде про наступні вчинені дії УЗ у зазначений період:

  • Створення штучного дефіциту послуг користування вагонами зерновозами. Укрзалізниця організовувала аукціони на користування зерновозів, то збільшуючи, то зменшуючи кількість та період навантаження вагонів-зерновозів з метою впливу на ціноутворення.
  • Обмеження пропозиції на аукціонах послуг користуванням зерновозами у меншій кількості, ніж наявна у АТ Укрзалізниця та меншій за потреби ринку, що створило передумови для встановлення таких цін на користування зерновозів, які неможливо було б встановити за умов існування значної конкуренції на ринку.
  • Відсутність прозорого механізму формування та інформування всіх учасників вантажних перевезень щодо черговості перетину кордону, що призводило до непрогнозованого часу доставки, стягування плати за кожен день понаднормового простою зерновозів в умовах штучного створення черг та заторів у напрямках західних кордонів тощо.

Причиною стала подана заява до АМКУ від УКАБ, в якій обґрунтовано, що АТ “Укрзалізниця” займає монопольне становище на ринку перевезення вантажів залізничним транспортом та користується таким становищем на свою користь. Внаслідок вчинення вищезазначених дій створювались умови для зростання цін на перевезення для виробників зерна», — зазначають в УКАБ.

Як писав AgroPolit.com, Укрзалізниця надала знижку 30% на перевезення зерна. Також Степан Чернявський заявляв, що Укрзалізниця готує новий ціновий бум на вантажні перевезення зернових.

в