18 червня 2024, 18:01, Фінанси

В Україні Кабмін планує збільшити ставку ПДВ до 25% – джерело

В Україні Кабмін почав розробку податкових змін, що передбачають збільшення ставки ПДВ з 20 до 25%. Про це повідомляє AgroPolit.com в матеріалі «Податки вгору – ставки ПДВ, акциз на пальне збільшать, а четверту групу ліквідують?».

Якщо відбудеться підвищення ставки ПДВ, то за це заплатить дві категорії: населення та дрібний агробізнес, кажуть опитані AgroPolit.com експерти. Економіст Даніїл Монін розповів, що за податкові апетити уряду будуть в першу чергу платити споживач у магазині — і це прискорить інфляцію.

Друга група – особливо дрібні сільгоспвиробники, які отримають збільшення податкового навантаження на  своє виробництво. Для другої групи очікується загальне збільшення податкового навантаження, адже потрібно буде ще платити і податок на прибуток.

«Я впевнений, що дрібні виробники цього не захочусь робити, бо збільшиться тіньова економіка і частина цього бізнесу піде у «тінь»… Великим прийдеться виводити прибуток по загальним схемами, а не по спецдозволу виводити  дивіденди  без сплати податку. Це  ще й прикриття  схеми, яку організували у 2020 році. Ця лазівка була закладена у законопроекті 1210, прийнятому 16 січня 2020 року (стаття 39)», — пояснює він.

Голова Advanter Group, засновник і голова Kyiv Foresight Foundation, глобальний амбасадор Singularity University Андрій Длігач у коментарі AgroPolit.com теж оцінив можливі наслідки збільшення податкових ставок для агробізнесу та населення.

Навряд чи буде таке різке підняття ставки ПДВ (до 25%), бо воно спричинить інфляцію та суттєве скорочення споживання. Але на 2-3 % ставку ПДВ і справді можуть підняти. У короткостроковій перспективі це призведе до незначного збільшення надходжень до бюджету» – зазначив Андрій Длігач.

Детальніше про податкові зміни читайте в матеріалі «Податки вгору – ставки ПДВ, акциз на пальне збільшать, а четверту групу ліквідують?».

в