17 червня 2024, 09:51, Фінанси

В Україні можуть ліквідувати спрощену систему оподаткування для АПК

В Кабміні розглядають можливість ліквідації четвертої групи зі знищенням спрощеної системи оподаткування для аграріїв та переводом всіх на єдину систему оподаткування. Про це пише AgroPolit.com в матеріалі «Податки вгору – ставки ПДВ, акциз на пальне збільшать, а четверту групу ліквідують?».

«Мріють за всяку ціну вбити «спрощенку», хоч так, хоч так. Мабуть, зменшилася тіньова зайнятість, «криші» залишилися без доходу, треба терміново щось робити. Ось азірів же зміг свого часу (2010-2011 роки) загнати в «тінь»  2,2 млн легально працюючих у мікробізнесі. Мабуть, декому не дають спокою його лаври. Лохи, які зареєструвалися легально та сплачують єдиний податок — «дахи» чекають на вас!», — зазначив економіст Володимир Дубровський.

За словами заступника голови ВАР Дмитра Кохана, в Україні платників єдиного податку четвертої групи 22 тисячі. Він повідомив, що сьогодні 90% всіх земель площею 20 млн га обробляють платники єдиного податку, а 2 млн  обробляють платники, які працюють на загальній системі оподаткування. Кохан підкреслив, що оподаткування в рамках четвертої групи відрізняє від звичайного спрощеним режим обігу та бухгалтерії.

Якщо на загальній системі оподаткування всі платять податок на прибуток, то платники єдиного податку сплачують лише єдиний податок (фіксована сума —1-1,5% з НГО з кожного гектару). Тобто будучи на 4 групі аграрій має сплатити єдиний податок, незалежно від того, є чи немає прибутку. Я не сприймаю як серйозну  загрозу скасування єдиного податку. Така загроза є, бо існують такі положення в Нацстратегії доходів Мінфіну. Однак, це як довгострокова перспектива. Якщо її реалізують, то для аграріїв це буде точно удар, бо це не тільки питання спрощення бухгалтерії, але й зростання проблем у частині податкового контролю та перевірок податку на прибуток» – зазначив Дмитро Кохан.

Як писав AgroPolit.com, в Україні готують перелік посад, що не підлягають мобілізації. Також в Україні для аграріїв продовжили бронь  на місяць.

в