30 травня 2024, 15:40, Держпідтримка

В Україні аграріям компенсують 80% розмінування землі: програму запустили

В Україні стартувала програма виплати державних компенсацій аграріям, які користуються послугами з розмінування земель. Про це повідомила перший віцепрем’єр-міністр України – міністр економіки України Юлія Свириденко.

За її словами, програма має прискорити повернення забруднених мінами земель у господарське використання. Держава зобов’язалася компенсувати аграріям 80% витрат на розмінування земель. Компенсації мають отримати і аграрії, які вже очистили ділянки і почали на них працювати.

Запуск програми має наблизити створення повноцінного ринку з розмінування земель з формуванням ринкових, конкурентних цін від операторів. Юлія Свириденко підкреслила, що попит має сформувати пропозицію, що дозволить здешевити процес і пришвидшити розмінування.

Аграрії можуть подати заявку, щоб отримати компенсацію, надіславши її до Центру гуманітарного розмінування: compensation@uachd.org.

В разі, якщо всі необхідні документи надані, а умови – виконані, Центр вносить аграрія до переліку фермерів, яким пропонується надати компенсацію. Перелік розглядає Комісія з розгляду питань, пов’язаних з наданням компенсації витрат за гуманітарне розмінування земель сільськогосподарського призначення, яка виносить остаточне рішення» – зазначили в Мінекономіки.

Як писав AgroPolit.com, в Україні обговорюють питання допомоги аграріям з розмінуванням на прифронтових територіях. Також в Україні аграріям компенсуватимуть 80% вартості розмінування сільгоспземель.

в