28 квітня 2024, 11:45, Фінанси

Оборот в українській рибній галузі перевищив 1 млрд грн

Сума сплачених за використання водних ресурсів податків зросла удесятеро до показника у 101 млн грн, чому сприяло проведення аукціонів у системі Prozorro.Продажі. Про це повідомив заступник міністра аграрної політики та продовольства України Віталій Головня на форумі «Реформа рибного господарства: як зробити рибний сектор прибутковим?».

Він підкреслив, що у 2022 році виникли перебої з поставками і подорожчали корми, але підприємцям вдалося забезпечити продовольчу безпеку країни, а також підтримати національну економіку.

Віталій Головня додав, що тоді виробили 15 тис. т риби. Слід зазначити, що 2023 рік став першим в історії щодо впровадження нових правил при розподілі державних водних біоресурсів. Тоді вперше відбулися прозорі аукціони.

Після початку проведення аукціонів на «Прозоро. Продажі» у 2023 році при вилові 24,5 тис. тонн риби було сплачено 101 млн грн податків за використання водних біоресурсів. При цьому ціна на рибу зросла лише на 7,6%. Це значно перевищує показники 2021 року, коли не було аукціонів, а при вилові 19,8 тис. т бізнес сплатив 13,4 млн грн податків. На сьогодні оборот у рибній галузі складає понад мільярд гривень», – зазначив Віталій Головня.

Як писав AgroPolit.com, в Брюсселі почалась зустріч щодо відповідності українського аграрного законодавства нормам ЄС. Також польська влада не може допустити блокади кордону, незалежно від обґрунтування.

в