10 жовтня 2024, 15:03, Тваринництво

В Україні рибну галузь хочуть забезпечити інвестиціями та спростити експорт до ЄС

В Україні в межах програми USAID «РАДА: наступне покоління» хочуть привернути інвестиції у рибну галузь, забезпечити прозорість процесів і створити сучасну систему простежуваності водних біоресурсів. Про це повідомив заступник голови комітету парламенту з питань аграрної та земельної політики Степан Чернявський.

За його словами, представники аграрного комітету разом з експертами та народними депутатами обговорили плани реформування рибопромислової галузі. Степан Чернявський підкреслив, що вони охоплюють рибу на столі українців, робочі місця, інвестиції та глобальні ринки.

Обговорювали два законопроєкти:

  • 8119 – спрямований на залучення інвестицій у розвиток рибного господарства.
  • 9545 – має забезпечити простежуваність водних біоресурсів на всіх етапах – від вилову до кінцевого споживача.

За словами Чернявського, перший закон здатен перетворити українські підприємства на магніти для інвесторів, і за 10 років збільшити прибутки галузі до $200 млн та створити тисячі робочих місць.

Депутат додав, що другий документ підвищить якість продукції і відкриє можливості для експорту до Європи.

Реформа рибної галузі – це можливість вивести Україну на новий рівень в аграрному секторі, сприяти міжнародній співпраці», – зазначив Чернявський.

Як писав AgroPolit.com, Кабмін скасує ряд дозволів у сферах меліорації та діяльності в рибпортах. Також в Мінагро назвали законопроєкти, які планують підготувати до прийняття у 2024 році.

в