20 квітня 2024, 13:07, Торгівля

Ціни на шоколад в Україні та світі знову можуть побити рекорд

У п'ятницю, 19 квітня, ф'ючерси на какао в Нью-Йорку встановили новий рекорд, оскільки темпи переробки на шоколадних фабриках зберігаються, незважаючи на глобальну кризу пропозиції та рекордні ціни. Про це повідомляє Bloomberg.

Найактивніший контракт зріс на 6,2% до історичного максимуму в $11722 за т. Дані, опубліковані після закриття ринку, показали, що так звані шліфування — коли какао перетворюється на масло та порошок, які використовуються в кондитерських виробах — зросли майже на 4% у Північній Америці протягом першого кварталу порівняно з тим же періодом минулого року.

Це ще більше сприяло подорожчанню, коли ф'ючерси зросли на 11% через менші, ніж очікувалося, падіння виробництва какао в Європі та Азії. Більшість бобів, перемелених у першому кварталі, ймовірно, були з наявних запасів і були придбані за нижчими цінами, тому нещодавнє «суперзростання» ф’ючерсів ще не відображається на ланцюжку постачання.

За словами експертів, відчути наслідки основного зростання цін на какао-боби на біржі, скоро можна буде і в магазинах різних країн. Зростання цін на какао-боби протягом двох років досягло свого піку в березні, коли ф'ючерсні контракти досягли рівня, що вдвічі перевищує попередній рекорд.

Як писав AgroPolit.com, шоколад в Україні значно подорожчає. Також експерти розповіли, чому Україна та рф продають пшеницю нижче собівартості.

в