29 січня 2024, 09:50, Земля

Ринок землі потребує вирішення ряду питань: основні міни сповільненої дії

Юридичні особи-резиденти України отримали право купувати землю сільськогосподарського призначення в рамках другого етапу ринку землі, але ряд проблем реформи потребують вирішення. Про це повідомляє  AgroPolit.com в матеріалі: «Ринок землі: які міни сповільненої дії закладено в другому етапі земельної реформи?»

Серед іншого, у Верховній Раді пропонують збільшити ліміт для купівлі землі до 100 тис. га за рік. Таке рішення може бути спрямоване на прихід на український ринок землі транснаціональних компаній.

Власники землі, яка визнана потенційно замінованою чи забрудненою від наслідків війни не можуть її використовувати для ведення сільськогосподарської діяльності, тому заслуговують на звільнення від земельного податку та МПЗ. На відновлення зазначених земель потрібно багато часу і грошей. Вартість розмінування 1га землі доходить до $1781.

В Україні запровадили двокілометрову прикордонну зону із білоруссю та росією, що передбачає, що землі у власників паїв забиратимуть без відшкодування. Приблизно 100 — 150 тис. га сільськогосподарських земель залишиться без обробітку, землекористувачі понесуть втрати, а власники недоотримають прибутки. Продаж землі в 50-кілометровій зоні від державного кордону також залишається неможливим.

Як писав AgroPolit.com, експерт пояснила, чому в Україні вирішили зробити ставку на переробну промисловість. Також завдяки аграріям і бізнесу Україні в 2023 році вдалося збільшити ВВП на 5%.

 

в