10 січня 2024, 09:51, Держпідтримка

Експерт розповів, які податки для агропромислового комплексу пропонує Нацстратегія доходів до 2030

Нацстратегія доходів до 2030 року для аграріїв пропонує перехід юридичних осіб на загальну систему оподаткування, і збереження спрощенки тільки для дрібних фермерських господарств. Про це повідомив Олег Нів’євський, голова Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки, експерт із земельних питань та аграрної економіки в своєму блозі на AgroPolit.com.

Він нагадав, що податкові пільги для аграріїв в Україні запровадили ще у 1999 році. Вони формуються відповідно до фіксованого сільськогосподарського податку (ФСП), в якому експерт і бачить основну проблему. Саме її пропонує вирішити Нацстратегія доходів до 2030 року. ФСП надає переваги великим агровиробникам і витісняє малі фермерські господарства.

ФСП є проблемою у доступі до кредитних ресурсів, оскільки не вимагає ведення детальної звітності. Це проблема для банків і збільшує бар'єр аграріїв в доступі до банківського кредитування. Така форма підтримки заважає росту продуктивності в секторі. Єдина порада, це встановити перебування на спрощеній системі оподаткування не за правовою формою (напр. селянське фермерське господарство), а за обсягом виручки, оскільки дрібними сільгоспвиробниками є не тільки фермерські господарства» – зазначив Олег Нів’євський.

Як писав AgroPolit.com, в світі падають ціни на зернові культури. Також європейські виробники виступили за обмеження на ввезення цукру з України.

в