2 січня 2024, 14:30, Земля

Експерти розповіли, які переваги відкриває другий етап ринку землі

Думки представників влади та ринку щодо ризиків і доцільності відкриття ринку землі для юридичних осіб розділилися. Про це повідомляє Latifundist.com.

Ринок землі почав поступове відновлення після шоків першого року війни. Зараз ростуть ціни земельних ділянок, а з ними і кількість укладених угод на оренду та продаж. Росте пропозиція на ринку землі у прифронтових областях, але ринок залишається стабільним. У центральних та східних областях України продається більше земельних ділянок, ніж в західних.

Аграрії та холдинги отримають такі переваги від нового етапу ринку землі:

  • розширення земельного фонду,
  • залучення інвестицій,
  • розвиток аграрних підприємств,
  • використання землі в якості застави.

Ринок потрібен, щоб в аграріїв було більше фінансових ресурсів. Тільки шляхом його існування, в агросекторі фактично з'явилось додаткової застави на 200 млрд грн. рф знищила застави на $9 млрд або на 320 млрд грн, а земельна реформа це дещо компенсувала. Коли аграрії кажуть, що в них немає грошей через війну, то тут важливість ринку землі навпаки лише збільшується. Тож варто покращувати його функціонування, а не гальмувати, як пропонує одна з аграрних асоціацій. Це фундаментальна помилка і нерозуміння для чого він потрібен» – зазначив експерт із земельних питань Олег Нів’євський.

Як писав AgroPolit.com, ринок землі для юридичних осіб стартував. Також доступ до ринку землі юросіб захистить його від корупційних схем

в