29 листопада 2023, 12:11, Торгівля

Збільшення агроекспорту з України до ЄС не має негативних наслідків – заява Єврокомісії

На засіданні комітету Європарламенту з питань сільського господарства та розвитку обговорили питання зростання українського агроекспорту до країн ЄС, визнавши, що цей процес не має негативних наслідків. Про це повідомляє Укрінформ.

Євродепутати зазначили, що «коридори солідарності» виявилися рятівними для економіки України і дозволили відправити на експорт більше 108 млн т товарів та ввести 38 млн т іншої продукції. Загальна сума імпорту сягає у грошовому вимірі 123 млрд євро. Зазначені обсяги зросли після запуску нового зернового коридору у Чорному морі.

З 4,5 мільйонів т агропродукції та інших товарів, які Україна експортувала у жовтні, на коридори солідарності припадає 3,2 млн т. Близько 1,3 млн т продукції пройшло через гуманітарний коридор, відкритий Україною в Чорному морі.

Ми відстежуємо обсяги, ми відстежуємо динаміку цін, імпортну ціну на національному рівні, а також ціни на рівні ЄС, і ми публікуємо моніторинговий звіт кожні два місяці. Тож поки що ми не бачимо якихось дуже значних негативних наслідків для сільськогосподарського ринку ЄС. Комісія працює над розвитком «коридорів солідарності», – сказав П'єр Баску, директор з питань сталого розвитку та підтримки доходів Генерального директорату з питань сільського господарства Єврокомісії.

Як писав AgroPolit.com, європейські виробники виступили за обмеження на ввезення цукру з України. Також польська сторона пропонує компроміс у питанні блокади кордону з Україною

в