3 жовтня 2023, 11:03, Торгівля

Дмитро Кулеба розповів, як припинити зерновий шантаж рф

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що український зерновий коридор в Чорному морі може працювати на повну потужність без рф, а також пояснив, що для цього потрібно. Свою заяву очільник МЗС України зробив на неформальному засіданні Ради Євросоюзу на рівні міністрів закордонних справ у Києві, пише УНІАН.

Cлід зазначити, що у липні рф вийшла із зернової угоди і президент України Володимир Зеленський заявив, що експорт агропродукції Чорним морем Україна продовжить, незважаючи на позицію країни-агресора.

У серпні українські захисники оголосили про запуск тимчасового коридору у Чорному морі для цивільних кораблів.

«Була дуже детальна розмова на цю тему. Усі докладають зусиль. Наш сигнал дуже чіткий — морський коридор, яким можна експортувати українське зерно до світу без залучення Росії, є реальністю. Ми вже це продемонстрували. І якщо зараз Європейський Союз і Україна додатково об'єднають зусилля для гарантування безпеки цього коридору, то цей коридор може працювати на повну потужність. Ми повинні шукати рішення спільно з європейцями. Ми повинні шукати рішення, які позбавлять росію можливості шантажувати світ голодом або цінами на зерно. Ми цілком можемо впоратися без них, як це і було до початку повномаштабного вторгнення», – сказав Дмитро Кулеба.

Як писав AgroPolit.com, міністри Литви і Польщі обговорили план для українського агроекспорту. Також британський флот не буде захищати зернові кораблі України.

в