29 вересня 2023, 16:54, Торгівля

До виборів в Польщі жорсткість заяв довкола експорту зерна може зрости – Дмитро Кулеба

До виборів у Польщі заяви щодо експорту зерна можуть стати ще більш різкими, але потім ситуація буде вирішена. Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, пише «Інтерфакс-Україна».

«Історія, майбутнє і безпека просто не залишає нам іншого вибору, як вийти з цієї кризи. Не ми цю кризу створили, і ми абсолютно налаштовані на її припинення. Емоції вирують. До 15-го жовтня, до дня виборів, в Польщі температура ще може підніматися. Але ми налаштовані на конструктив. Ми працюємо з Європейською комісією. Ми передали Польщі чіткі сигнали про нашу налаштованість на конструктивне вирішення ситуації», – зазначив Дмитро Кулеба.

Він підкреслив, що ні Польщі, ні Україні не потрібна зернова війна. Дипломат повідомив, що зараз в Україні багато уваги приділяють зерну, верифікації експорту і виконанню норм Євросоюзу.  

Дмитро Кулеба наголосив, що Україні на прикладі Румунії і Болгарії вдалося показати, що невирішуваних експортних проблем немає. Глава МЗС нагадав, що на початку зернової кризи п’ять країн запроваджували обмеження на українську агропродукцію, а тепер їх залишилося три, оскільки дві знайшли рішення. За його словами, ідея про «невдячність українців», яку розповсюджують в Польщі є хибною і більш небезпечною, ніж зернові протиріччя.

Як писав AgroPolit.com, поляки підтримують українців, незважаючи на протиріччя щодо експорту зерна. Також через логістичні проблеми, українські аграрії можуть скоротити посівні площі

в