14 серпня 2023, 08:31, Земля

Урожай українських фермерів хочуть захистити від власників землі – законопроєкт

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону №9603, метою якого є захист вирощеного фермером врожаю від власника землі. Про це повідомляє AgroPolit.com.

Повна назва документу: «Про внесення змін до статті 19 Закону України «Про оренду землі» щодо забезпечення права орендаря земельної ділянки сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на збір врожаю».

Метою законопроекту є гарантування права орендаря земельної ділянки сільськогосподарського призначення на отримання врожаю у випадку якщо дія права оренди закінчується у період посіву, вирощування або збирання врожаю орендарем.

Проектом закону пропонується внести зміни до Закону України «Про оренду землі», якими передбачається встановити, що у разі якщо строк дії договору оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства, особистого селянського господарства закінчився у період посіву, вирощування або збирання врожаю орендарем, орендодавець зобов’язаний надати право орендарю на збирання такого врожаю з виплатою орендної плати за період з дня закінчення строку дії договору оренди землі до дня закінчення збирання врожаю.

Як писав AgroPolit.com, в Польщі все ще не вирішили проблему українського зерна. Також Чехія звернулася до ЄС з приводу проблем ввезення української агропродукції.

в