28 травня 2023, 13:05, Тваринництво

Через війну молочна галузь в Україні втратила 28% споживачів

В Україні за рік споживання молока та молочної продукції в середньому скоротилося на 28%, причиною чого став викликаний війною від’їзд з країни жінок і дітей, що є головними споживачами зазначеного продукту. Про це пише Milkua.info.

Ще однією важливою причиною падіння споживання молока в Україні експерти називають зниження купівельної спроможності громадян, через розв’язану росією повномасштабну війну.

За словами аналітиків, з 2019 року в Україні спостерігалась позитивна динаміка споживання молока та цільномолочної продукції, однак в лютому 2022 року споживання по всіх категоріях продуктів, зокрема й твердих сирів, стрімко впало: від 18 до 20%.

Крім міграції на цей показник негативно вплинула окупація росіянами частини українських територій. До падіння на 5 − 8% призвела інфляція, а ще близько 3 – 5% споживачів галузь втратила з інших причин, які негативно позначились на купівельній спроможності.

Через побоювання, що виробництво молока в Україні може знизитись, переробні компанії у зимовий період і у березні намагались утримати ціну на молоко-сировину, сподіваючись, що ситуація на ринку зміниться, що повертатимуться люди і споживання в Україні зростатиме.

Як писав AgroPolit.com, в Україні стало більше сухого молока і сироватки. Також в Україні стрімко дорожчають молочні продукти.

в