24 травня 2023, 10:33, Земля

В Україні сапери здебільшого змушені вручну розміновувати сільськогосподарські землі

Гуманітарне розмінування сільськогосподарських земель сьогодні здебільшого відбувається вручну, бо в Центрі розмінування майже відсутні механізовані системи. Про це розповів Михайло Конопельнюк, підполковник, старший офіцер підтримки адміністрації Держспецтрансслужби Міноборони в коментарі The Page.

«Один сапер вручну розміновує 15 – 20, іноді до 50 квадратних метрів в день. Машина, в залежності від марки та території, може розмінувати до п’яти тисяч квадратних метрів за зміну. Ми намагаємось отримати роботизовану техніку за допомогою міжнародних партнерів», – зазначив Михайло Конопельнюк.

У Держслужбі з надзвичайних ситуацій для розмінування використовують машини хорватського походження DOK-ING MV-10. Збройні Сили України мають на озброєнні дві словацькі машини Bozena-5.

Вартість кожної подібної машини складає від 1 до 1,5 млн євро, залежно від марки. Михайло Конопельнюк підкреслив, що розмінування можна значно пришвидшити, якщо відповідної техніки в Україні буде більше.

Однак він додав, що навіть якщо землю перевірить машина, після неї її має оглянути сапер. В розмінуванні Держспецтрансслужба продовжує співпрацю з міжнародними операторами.

Як писав AgroPolit.com, в Україні активно розміновують сільськогосподарські землі. Також експерти пояснили, як в Україні будуть відновлювати землю, постраждалу від війни

в