23 травня 2023, 08:43, Земля

Фонд державного майна хочуть перетворити у земельного монстра – депутат

Законопроєкт №7588, який передбачає передачу ФДМУ всіх державних земель, може зробити з цього органу «земельного монстра». Про це повідомив депутат від «Слуги народу», член аграрного комітету Андрій Богданець в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com.

Слід відзначити, що голосування ща законопроект у парламенті провалили, тому його відправили на доопрацювання в аграрний комітет, щоб винести у сесійну залу знову на повторне голосування. Нагадаємо, що 53% опитаних читачів Latufundist Media вважають цей законопроєкт схемою для передачі землі «своім людям» і тому виступають проти цього.

 

У законопроекті 7588 не зрозумілий механізм  передачі сільськогосподарських земель державних підприємств. Цей законопроект «в народі» називають таким, який створений під передачу земель Національної академії аграрних наук до ФДМУ. Однак  у ньому виписано передачу всіх державні землі міністерств, університетів, аграрних інститутів. Тобто це про долю всіх державних земель, які передаватимуться під одну установу... А що ж буде робити Фонд держмайна з цією землею після прийняття законопроекту 7588? Фонд держмайна отримає за цим законопроектом право здачі в оренду цієї землі. Навіщо створювати з Фонду держмайна земельного монстра, який буде керувати всією державною землею в країні і суб’єктивно нею розпоряджатися? Чи він буде ефективно управляти? Сумніваюся. Подивіться на одне з найбільших держпідприємств «Степове». Воно знаходиться у ФДМУ і кожного року збиткове. Це чекає й інших після передачі», – зазначив Андрій Богданець.

Андрій Богданець повідомив, що запропонував ВР створити робочу групу, яка б могла провести фаховий, відкритий аналіз та підготувати текст до другого читання. Відповідне рішення поки не прийняли.

Депутат закликав надати право розпоряджатися землями користувачам, за яке вони віддаватимуть державі частину отриманого прибутку.

Як писав AgroPolit.com, аграрії не підтримали передачу державних земель ФДМУ. Також законопроєкт про регулювання підприємницької діяльності враховує гарантії для аграріїв.

в