12 травня 2023, 17:13, Харчова безпека

12 країн виступили проти підтримки Єврокомісією фермерів Польщі та інших сусідніх з Україною країн

Міністри сільського господарства дванадцяти країн Євросоюзу висловили «серйозне занепокоєння», у відповідь на нещодавну угоду Єврокомісії та п'ятьма східними країнами – членами, яка дозволила їм зняти заборону на ввезення аграрної продукції з України. Про це пише видання Politico.

Наприкінці квітня Польща, Угорщина, Словаччина та Болгарія заборонили імпорт зерна з охопленої війною країни. Єврокомісія запропонувала надати 100 млн євро допомоги фермерам цих країн, а також тимчасово заборонила український імпорт до них.

Щойно угода була укладена, як вона почала руйнуватися. У жорстко сформульованому листі, надісланому до Європейської комісії, 12 міністрів сільського господарства заявили, що угода «підриває цілісність внутрішнього ринку ЄС».

Міністри з Франції, Німеччини, Нідерландів, Ірландії, Греції, Австрії, Бельгії, Хорватії, Люксембургу, Естонії, Данії та Словенії закликали до термінового «роз’яснення» угоди, яку, за їх словами, Комісія уклала «без консультацій з державами-членами».

Їхнє занепокоєння зосереджено на тому, як угода пов’язана з зобов’язаннями ЄС перед Україною та угодою про асоціацію Києва з блоком. У листі міститься заклик до пояснень, як і чому було надано 100 мільйонів євро.

Як писав AgroPolit.com, сусіди України вимагають від ЄС розширити зернове ембарго. Також Молдова більше не хоче обмежувати ввезення української аграрної продукції.

в