24 жовтня 2024, 18:01, Політика

Аукціони: на Закарпатті землю продають по 10 тис. грн за га

23 жовтня відбулися п'ять торгів «Земельного банку», де було продано земельні ділянки в Закарпатській області на загальну суму 653 тис. грн. Про це повідомив міністр аграрної політики Віталій Коваль.

Загальна площа земель склала 65,8 га, а за лоти змагалися місцеві фермери та аграрні підприємства. Ціна за га землі в результаті торгів сформувалася на рівні 9 937 грн. Найдорожчою стала ділянка площею 29 гектарів, вартість якої зросла у 26 разів — з 13 тисю до 362 тис. грн. Вартість одного га на цій ділянці склала 12,48 тис грн.

Очікується, що економічний ефект від цих аукціонів складе близько 784 тисяч гривень з ПДВ. Після підписання договорів суборенди з ТОВ «Державний земельний банк» і сплати повної вартості лотів, учасники отримають право користування ділянками на 14 років.

24 жовтня на «Прозорро.Продажі» будуть виставлені 4 земельні ділянки у Кіровоградській області за право оренди державних сільськогосподарських земель на 14 років. 21 жовтня вперше відбулися аукціони із суборенди державних земель сільськогосподарського призначення в трьох областях України: Запорізькій, Івано-Франківській та Кіровоградській.

Загалом з 1 жовтня, коли відбулися перші онлайн-аукціони з суборенди, провели 61 аукціон на суму 114,6 млн грн. З них 30,6 вже надійшли до бюджету.

Як писав AgroPolit.com, земельні аукціони дійшли до Запорізької, Івано-Франківської та Кіровоградської областей. Також частина українців може розраховувати на пільги при сплати земельного податку.

в