23 жовтня 2024, 16:05, Рослинництво

Бавовник в Україні: перший врожай зібрали

В Україні завершують збір першого врожаю бавовника, який висадили в Одесі навесні цього року у восьми фермерських господарствах і одній науково-дослідній ділянці Українського інституту експертизи сортів рослин на площі від 0,2 до 0,5 га. Про це повідомили в Міністерстві аграрної політики та продовольства України.

Аграрії отримали 110 кг насіння бавовнику, яке посіяли на 5 га. Всього до України завезли п'ять сортів бавовнику: два — зі США, два — з Німеччини та один — з Туреччини. Міністр аграрної політики та продовольства України Віталій Коваль зазначив, що для аграріїв, які візьмуться за цю справу, Мінагрополітики планує запустити програми з фінансування.

Бавовник має особливу цінність в умовах війни, адже бавовна – головний компонент для виробництва нітроцелюлози, яка використовується у воєнній промисловості для виготовлення пороху.

Потреба для України у нітроцелюлозі оцінюється у 10 тисяч т. Для цього необхідно засіяти 30 тис. га або вдвічі меншу площу, якщо бавовну вирощувати на зрошуваних землях.

Бавовна — це культура, яку використовують для виробництва пороху. У військові часи така сировина для України надважлива. З бавовни також можна виробляти тканину і олію. Наступного року очікуємо збільшення посіву до 30 тис. га», – зазначив Коваль.

Як писав AgroPolit.com, у бюджеті на 2025 рік просять 300 млн грн на держпідтримку фермерам  для вирощування бавовнику. Також в Україні готують субсидії для аграріїв, які вирощують бавовник.

в