3 травня 2023, 18:01, Земля

В Раді зареєстрували проєкт закону «Про електронні аграрні розписки»

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №9266 «Про електронні аграрні розписки», який повинен запровадити додатковий фінансовий інструмент для кредитування аграрного виробництва. Про це повідомляє AgroPolit.com.

В Мінагро підкреслили, що відсутність доступних кредитів є значним обмежуючим фактором для розвитку українського аграрного потенціалу. Новий документ пропонує врегулювання електронних аграрних розписок, в якості неемісійних цінних паперів в електронній формі.

Законопроєкт не вимагає скасування закону «Про аграрні розписки», запроваджуючи новий інструмент кредитування, який має діяти поряд з паперовими розписками.

Положення законопроєкту:

  • Електронна аграрна розписка визнається самостійним предметом обігу, що діє на ринках капіталу, і може виступати джерелом прибутку та об'єктом купівлі-продажу.
  • Законопроєкт розширює перелік суб’єктів, які мають право на видачу електронних аграрних розписок, завдяки сільськогосподарським кооперативам.
  • Документ спрощує та здешевлює порядок видачі, припинення та обігу електронної аграрної розписки, якщо порівнювати його з традиційними паперовими розписками.

Як писав AgroPolit.com, перебої з зерновим експортом впливають на курс долара. Також експортно-кредитне агентство отримало державні гарантії.

в