7 квітня 2023, 16:29, Фінанси

Борги аграріїв на звільнених територіях можуть піддати реструктуризації

Реструктуризацією кредитів в Кабміні вирішили підтримати аграріїв, що перебувають на звільнених чи тимчасово окупованих територіях. Про це повідомили в Міністерстві аграрної політики та продовольства України.

Аграрії зазначеної групи зазнали втрат через повномасштабну війну рф проти України і в них немає можливості виплачувати банкам заборгованість. Заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький розповів про випадки судових позовів, вилучення банками заставного майна аграріїв, та накладення на них штрафних санкцій.

Тарас Висоцький закликав банки підтримати аграріїв під час війни, та розглянути можливість реструктуризації боргів, скасувати нараховані відсотки, штрафні санкції. Також він призвав представників банків не стягувати кредити з поручителів та отримувачів у непростий час.

Ми закликаємо розглянути можливі варіанти реструктуризації кредитів, «канікули» для представників агросектору на деокупованих чи тимчасово окупованих територіях для того, щоб ці підприємства могли вижити та відновитися після звільнення територій. Якщо банки заберуть майно в аграріїв, то після звільнення територій ми отримаємо чисте поле і буде дуже складно відновитися», — зазначив Тарас Висоцький.

Як писав AgroPolit.com, окупанти знищили аграрної техніки в Україні на $4,2 млрд. Також МВФ, Світовий банк та ЄБРР закликали припинити кредитування українських агрохолдингів.

в