3 травня 2023, 16:52, Інвестиції

Сукупність маленьких виробництв: експерт розповів про європейське майбутнє української галузі біометану

Майбутнє енергетики України являтиме собою сукупність маленьких виробництв, якщо вона стане частиною Європи. Про це розповів СЕО агрокомпанії «Галс Агро» Сергій Кравчук в інтерв’ю Elevatorist.com

«Специфіка біометану — радіус збору сировини у районі 30 км навколо. І таких виробництв, як у Європі, багато. Будь яке аграрне господарство є споживачем енергії — нафтопродуктів, газу на сушарки, електрики, і так далі. Але і кожне аграрне господарство може виробляти цю енергію. З відходів, залишків агропродукції, проміжних культур. Вони можуть робити біоетанол, біодизель, електроенергію, газ», – зазначив Сергій Кравчук.

Він підкреслив, що аграрний сектор України може бути енергетично профіцитним і постачати країні більше енергії, ніж споживати. За словами експерта, така енергія може бути дорожчою, але її використання сприятиме розвитку аграрної галузі.

Сергій Кравчук наголосив, що використання біогазу може підвищити собівартість будь-якого виробництва, але це призведе до зростання валового національного продукту, а також покращення екології, ставши стимулом для загального технологічного розвитку. Експерт додав, що Європа вже переробляє будь-які відходи та залишки на енергію.

Як писав AgroPolit.com, в Україні запрацював перший біометановий завод. Також при подальшому розвитку відповідної галузі, Україна в майбутньому зможе зайняти від 10 до 20% ринку біометану в Європі. 

в