2 травня 2023, 16:49, Земля

Найдорожчі ділянки землі в Україні продають на Сумщині

В квітні 2023 року в Україні найбільша середньозважена ціна на землю була встановлена в Сумській області (70174 грн), а найменша – в Чернігівській (20110 грн). Про це свідчать аналітичні дані оновленої онлайн-мапи операцій купівлі-продажу земель України, яку запустили AgroPolit.com спільно з Zemelka.ua за підтримки нової земельної агенції Volodar.

Згідно з отриманими даними, середньозважена ціна 1 га земель для товарного аграрного виробництва становить 39905 грн. За квітень здійснили 3148 операцій купівлі-продажу земельних ділянок для товарного аграрного виробництва. Мова йде про паї загальною площею в 9399 га.

Слід зазначити, що через повномасштабну війну рф проти України, з 24 лютого по 19 травня Держгеокадастр не оновлював дані по купівлі-продажу земельних ділянок. У квітні 2023 року середньозважена вартість договору за одну ділянку досягла показника у 39905 грн.

За означений період, загальна кількість операцій купівлі-продажу земельних ділянок для товарного аграрного виробництва становить – 3148. За місяць сумарно в Україні продали паї, площа яких сягає 9399 га. Слід також окремо сказати про середній розмір проданої ділянки. Цей показник за означений період досяг 2,99 га.

Як писав AgroPolit.com, в Україні ринок землі відновлюється від кризи, викликаної війною. Також на засіданні Міжвідомчої робочої групи з питань прискореного перегляду інструментів державного регулювання господарської діяльності вирішили скасувати частину актів, які регулюють земельні питання. 

в