4 січня 2024, 09:51, Земля

Ринок землі збільшив капіталізацію на 115 млрд грн

З 2023 року середня ціна на земельні ділянки зросла до 38,5 тис. грн за га, а отже капіталізація ринку земель сільськогосподарського призначення підвищилась на 115,1 млрд грн. Про це повідомило Міністерство аграрної політики та продовольства України.

Середня ціна гектара виросла на 10,4%. В Мінагро впевнені, що завдяки другому етапу земельної реформи вдасться збільшити вартість ділянок землі, а також підвищити доходи землевласників. В міністерстві зазначили, що зростатимуть і надходження у місцеві бюджети громад.

У відомстві додали, що після початку другого етапу земельної реформи у агровиробників з’явилася можливість отримувати банківські кредити, використовуючи земельні ділянки в якості застави.  

Ринок землі було відкрито 1 липня 2021 року з моменту набрання чинності закону України № 552-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення». За період роботи ринку було продано лише 1% земель, з яких 99,5% залишилися в аграрному виробництві. Отримана можливість громадам здавати в оренду землі комунальної власності через Prozorro.Продажі наповнює їхні бюджети щорічно на 355,2 млн грн» – сказано в повідомленні.

Як писав AgroPolit.com, у світі зростає попит на агропродукцію з України. Також ринок землі експерти вважають ключем до розвитку агросектору та інвестицій.

в