28 квітня 2023, 10:55, Фінанси

Імпорт агропродукції в Україну збільшився на 22%

За січень – березень 2023 року в Україні збільшився імпорт агропродукції на 22% у порівнянні з аналогічним періодом 2022 року, досягши позначки у $1790 млн. Про це повідомили у Інституті аграрної економіки.

У 1 кварталі країни Європейського Союзу ввезли  в Україну продовольства на $907 млн. В структурі українського імпорту агропродукції цей показник досяг 50,7%. Країни Азії поставили продукції на $398 млн, а Африки – на $79 млн, що відповідно складає у вітчизняному імпорті 22,2% і 4,4%.

Польща займає перше місце серед головних продавців аграрної продукції до України. За перший квартал цього року зазначена країна експортувала до України аграрної продукції на $232 млн – 13% від загального показника. На другій позиції опинилася Туреччина з часткою 11% і грошовим показником у $202 млн.

У 2023 році агропродовольчий імпорт в Україну зростає швидшими темпами, ніж експорт. До його довоєнної структури додався імпорт овочів, адже у пріоритетних регіонах їх виробництва в Україні повноцінний операційний цикл все ще неможливо забезпечити через окупацію територій та близькість до лінії фронту», -  повідомив старший науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції інституту Богдан Духницький.

Як писав AgroPolit.com, Єврокомісія наклала заборону на експорт зерна з України до Румунії. Також Туреччина запроваджує мито на зерно.

в