6 лютого 2024, 14:38, Торгівля

Україна ввезла продовольства на $7,1 млрд: стали відомі основні постачальники

У минулому році до України імпортували аграрної продукції на $7,1 млрд, і зазначений показник на 13% перевищує результати 2022 року. Про це повідомив ведучий науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції Інституту аграрної економіки Богдан Духницький.

Країни-члени Євросоюзу утримали у 2023 році позиції основного постачальника агропродукції в Україну. Вони збільшили експорт власних товарів на український ринок на 9% і він досяг $3,7 млрд. Частка країн Євросоюзу п'ятий рік поспіль перевищила половину вітчизняного імпорту продовольства та становила більше 51%.

Обсяги постачання продовольства з країн Азії склали $1365 млн (19%), Латинської Америки – $511 млн (7,2%), Африки – $326 млн (4,6%).

Починаючи з 2017 року, перше місце в рейтингу основних постачальників агропродукції в Україну утримує Польща. Минулого року вона продала в нашу країну сільськогосподарських товарів на суму 950 млн дол. США, перевищивши показник 2022 року в 881 млн дол. США. Імпорт продовольства в Україну в 2023 році став четвертим за вартісними обсягами за часи незалежності, знову продемонструвавши здатність відновлюватися, цього разу після повномасштабної агресії рф, завдяки поступовій адаптації бізнесу», – зазначив  Богдан Духницький.

Як писав AgroPolit.comринок землі експерти вважають ключем до розвитку агросектору та інвестицій. Також експерти назвали досягнення і втрати аграріїв за другий рік повномасштабної війни.

в