18 грудня 2023, 18:01, Торгівля

Україна почала експортувати менше зерна та продовольства: експерт назвав причину

З січня по листопад Україна експортувала  агропродукції на $19,6 млрд, а цей показник на 7% поступається результатам відповідного періоду минулого року. Про це повідомив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Микола Пугачов.

За словами експерта, агропродукція залишається головною складовою частиною загального експорту України з показником у 60%. Микола Пугачов підкреслив, що імпорт продовольства за означений період перевершив результати минулого сезону на 16%, досягши показника у $6217 млн.

Аналітик повідомив, що найбільше Україна витрачає на придбання за кордоном морепродуктів, риби, напоїв, а також плодів та ягід. Серед головних викликів для українських експортерів, експерт назвав заборони на ввезення до ЄС певної продукції.

Основою аграрного експорту нашої країни традиційно виступають зернові та олійні культури, олія, залишки харчової промисловості, м'ясо та субпродукти, на які припадає 87% його вартості. Існуючі перешкоди призводять не лише до загального зниження доходів для українських галузевих експортерів, а й фактично роблять неефективними та слабопрогнозованими будь-які заходи зовнішньоекономічної діяльності», – зазначив Микола Пугачов.

Як писав AgroPolit.com, експерт назвав кроки, які необхідно зробити Україні для впровадження європейського агрокурсу. Також вступ до ЄС дасть Україні додаткові 2% ВВП

в