13 квітня 2023, 08:30, Харчова безпека

Олександр Гайду закликав ЄС продовжити скасування мит на українські товари

Голова парламентського комітету з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду звернувся до Європейського парламенту з проханням продовжити скасування мит на українські товари. Про це він написав у Facebook.

«Закликав Європарламент продовжити скасування мит для українських товарів. Продовження скасування мит ЄС – буде важливою допомогою для українських аграріїв. Адже росія й далі блокує експорт морським шляхом, тому ми потребуємо експорту збіжжя залізничними та автошляхами через ЄС і далі. Сподіваємось, співпраця між ЄС та Україною буде посилюватись. Від цього залежить продовольча стабільність всього світу», – зазначив Олександр Гайду

Звернувся адресовано до Європарламенту та Ради ЄС. Спрощений режим обговорили на першому міжкомітетському засіданні Європарламенту та парламенту України.

В засіданні взяли участь Голова Європарламенту Роберта Мецола, Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, Голови Комітетів Європейського парламенту та Верховної Ради України.

Гайду підкреслив, що наразі ЄС – найбільший торговельний партнер України. Минулого року на Євросоюз припадало 63% від усього експорту. Найбільше Україна експортує агропродукції.

Слід зазначити, що спрощений режим експорту продукції до ЄС діє з 4 червня 2022 року.

Як писав AgroPolit.com, пільговий режим для АПК з ЄС хочуть продовжити на рік. Також частка ЄС у зовнішньоторговельному обороті України сягнула 55,5%.

в