11 квітня 2023, 08:31, Політика

Більшість аграріїв минулого року опинилися в мінусі – міністр

Аграрний міністр України Микола Сольський оцінив масштаби кризи, яку викликала в аграрному секторі повномасштабна війна рф проти України. Про це він розповів в інтерв’ю Главком.

«Більшість аграріїв минулого року опинилися в мінусі. Звичайно, це спричинило певну кризу і зрозуміло, що у нас в умовах війни зменшилося кредитування галузі. Основна проблема у них зараз – з ліквідністю. Нема достатніх коштів, які необхідні для максимально ефективного ведення бізнесу», – сказав Микола Сольський

За його словами, в умовах кризи уряд намагається допомогти аграріям завдяки програмі пільгового кредитування «5-7-9». Розмір державних гарантій минулого року для аграріїв сягав 80% від розміру кредиту. Цього року він складає 50%. На думку міністра, такі зміни дали можливість аграріям, при наявності проблеми з заставою, легше взяти кредит.

Микола Сольський також розповів, що аграрії намагаються компенсувати втрати овочевої продукції після окупації частини Півдня, якою він традиційно годував всю країну. Він підкреслив, що Херсон та Миколаїв отримували багато озимої пшениці, але більше половина від неї експортувалася, тому у цьому плані скоротився експорт. Міністр додав, що навіть в умовах окупації частини територій хліба в країні вистачає.

Як писав AgroPolit.com, аграрний міністр розповів про основні проблеми посівної кампанії 2023 року. Також імпорт українського зерна до Польщі тимчасово припинено: транзит збережуть.

в