14 листопада 2022, 12:01, Фінанси

У Мінагро озвучили компроміс аграріям щодо валютних депозитів експортерам - Сольський

Аграріїв четвертої групи можуть звільнити відкриття валютних депозитів при здійсненні експорту. Таку думку висловив в інтерв’ю  realist.online міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський.

Як уже писав у матеріалі AgroPolit.com, парламентський комітет з питань фінансів, податкової та митної політики підготував ініціативу про те, щоб аграрії-експортери клали 15% від суми валютного контракту на банківський депозит. Підстава – запобігти махінаціям із неповерненням в Україну значних сум аграрної експортної виручки. 

 «У нас дійсно є проблема з неповерненням валютної виручки. Очевидно, в першу чергу, вона зумовлена різницею між двома курсами – офіційним і неофіційним, а також складнощами з поверненням ПДВ. За таких умов активізувався ринок за готівку. Валютна виручка все одно заходить у країну, але неофіційно, що погано впливає на курс і тягне інші проблеми. З цього порочного кола треба вийти. Один зі способів – валютний депозит. Ми зустрічалися з асоціаціями, з трейдерами – усі готові це обговорювати, але є нюанси», — коментує аграрний міністр.

Він детально пояснив, для чого валютний депозит.

Уявімо, що ми з вами торгуємо зерном, яке купили у фермера, й хочемо його вивезти. Ми повинні покласти на депозит, наприклад, 15 %. Якщо ми офіційно не повернемо валютну виручку, він згорить. Тобто той, хто працює неофіційно, одразу втрачає конкурентні переваги. Адже той, хто працює офіційно, поверне свої 15 %, а той, хто ні – їх втратить. Останньому це не дуже подобається. А той, хто працює в білу, стає більш конкурентним. Оце основна ідея», — говорить Микола Сольський.

Він наголосив, що трейдери насправді підтримують введення депозитів і озвучив можливий компроміс по валютній виручці.

 «Чому б не дозволити експортувати без цього завдатку тому, хто відповідає об’єктивним критеріям, які доводять, що це не фірми-прокладки. Наприклад, аграрій на 4-й групі заплатив багато податків – це явно не фірма-прокладка. Те ж стосується трейдерів, які впродовж кількох років вивозили певний обсяг продукції, і в яких не було проблем із валютною виручкою. Тобто мають бути критерії: якщо ви їм відповідаєте, то не платите, якщо ж ви умовно ризикові, тоді зробіть депозит. Чому я вважаю, що на цей компроміс треба піти? Бо є проблема з ліквідністю. Зайвих грошей ні в трейдерів, ні в аграріїв, які самі продають, щоб покласти на депозит, немає. Тому треба йти їм назустріч. Тоді, думаю, закон може працювати. Ще є деякі технічні моменти, які варто вирішити. Зокрема, щоб податковий комітет із митною службою чи Нацбанком визначилися, хто це має адмініструвати», — запропонував він.

Читайте прогноз розвитку ринку зернових України (попит та пропозиція на кукурудзу, пшеницю і ячмінь) у ексклюзивному матеріалові
 

в