3 січня 2022, 07:00, Фінанси

Як Україні подолати газову залежність від Росії – два кроки

Аби позбутися газової залежності від Росії, Україні потрібно збільшувати власний газовидобуток та розвивати виробництво альтернативних джерел енергії в АПК, зокрема, біометан. Про це заявив у коментарі  AgroPolit.com експерт з газових питань Михайло Гончар.

На думку Михайла Гончара, в числі першочергових кроків – два.

 

Перше: нам потрібно скорочувати споживання газу в країні, щоб зменшити залежність від імпорту (тут немає універсального рецепту для всіх регіонів), хоча альтернативні джерела енергії можуть виправити ситуацію. Друге: потрібно збільшувати внутрішній видобуток газу. Зрозуміло, що сьогодні ситуація виглядає «похмуро», а 2022 рік відзначиться турбулентністю на газовому ринку, поки туди не зайдуть великі обсяги продукції, яку сьогодні може постачати лише один гравець – США», – пояснив Гончар.

За оцінками експертів, щоб довести заміщення газу на рівні 20 млрд кубів газу, Україні потрібно побудувати близько 50 тис. мегават потужностей для переробки біомаси на тепло. Близько 5 тис. мегават потужностей будуть виробляти електрику. Оціночна вартість такого будівництва, приблизно € 25 млрд до 2050 року – це кошти, які потрібно вкласти в цей сектор. Плюс до цього ще будуть операційні витрати, тобто буде споживатися місцеве паливо. В сумі це ще десь € 75 млрд. До 2050 року потрібно вкласти € 100 млрд у біоенергію, щоб замістити споживання Україною щороку 20 млрд кубометрів природного газу. Якщо порахувати вартість закупленого природного газу за всі ці роки (до 2050 року), то отримаємо цифру – € 100 млрд.

Тобто ми вкладаємо €100 млрд і економимо бюджету енергоресурсів на €100 млрд. При цьому отримуємо нову енергетичну інфраструктуру (котельні, автостанції, біогазові установки). Як на мене – це досить цікавий інвестиційний проєкт. Причому фахівці вартість газу рахували по €230 за тисячу кубів. Якщо ціни будуть вищі, то проєкт буде ще цікавішим», – пише AgroPolit.com

Як заявив раніше AgroPolit.com секретар аграрного комітету Іван Чайківський, парламенту потрібно ухвалити закон про стимулювання виробництва біоетанолу з кукурудзи та ріпаку.

Нам потрібно ухвалити законопроєкт, який зобов’яже кожну АЗС, кожного реалізатора пального на території України додавати у паливо 2 чи 1% біоетанолу української переробки. Після його ухвалення з’явиться внутрішній попит на біоетанол. Бо це стане обов’язком та нормою для автозаправок. Так, як це робиться в світі», – пояснив він.

Більше про наслідки стрімкого подорожчання газу для АПК і способи мінімізації цього впливу на вартість харчів читайте у матеріалові.

в