7 грудня 2021, 07:00, Фінанси

Через мінімальні податкове зобов’язання фермери платитимуть ПДФО з доходів, вищих ніж 12 мінімальних зарплат — депутат

Завдяки мінімальному податковому зобов’язанню фермери мають платити ПДФО з доходів, вищих ніж 12 мінімальних зарплат. Про це у матеріалі на АgroРolit.com розповіла колишня нардепка VIII скликання з податкового та митного комітету Тетяна Острікова.

«Тепер люди мають платити ПДФО з доходів, вищих ніж 12 мінімальних зарплат (72 тис. грн) протягом року, від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, для ведення: садівництва та/або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) та/або для індивідуального дачного будівництва; особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості). А як податкова про такий дохід дізнається? А платник податків тепер зобов’язаний відобразити суму оподатковуваного доходу за відповідний звітний рік та подати річну декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію) і самостійно сплатити податок з суми такого «перевищення», — каже  Тетяна Острікова. 

За оцінками Даніїла Моніна, завдяки мінімальному податковому зобов’язанню до бюджетів усіх рівнів має надійти за рік 40-45 млрд грн.

Детальніше читайте за посиланням.

Нагадаємо, що мінімальне податкове навантаження на1 га сільськогосподарської землі, сплата податків птахівниками, земельний податок для «Укрзалізниці», поступки в акцизній марці для виноробів та продаж паїв – це ключові аграрні положення ухваленого парламентом закону 5600. 

Є 5 основних змін для агросектору, які запроваджується законопроєктом №5600: мінімальне податкове зобов’язання, невирішена правово-податкова колізія в частині оподаткування птахівників (ухвалено взаємовиключні поправки з двома режимами сплати податків), земельний податок для «Укрзалізниці», скасування вимоги клеїти акцизні марки для натуральних вин та напоїв медових, а також – продаж паїв без оподаткування.

в